Следвайте ни

РЗИ отговори на Брестовица за мангана във водата

viber icon

РЗИ-Пловдив отговори с писмо на жителите на Брестовица и публикува данни от пробите за манган във водата на селото. Това стана малко след като от ГС "Живот за Брестовица" поискаха информацията със заявление за достъп до обществена информация, а оттам им отговориха, че това може да стане само след съгласието на ВиК-Пловдив. 

Обяснението предизвика напрежение сред жителите на селото, от гражданското сдружение обвиниха здравната инспекция, че крие за установения манган в пробите и поискаха оставката на ръководството на институцията. Пред "Марица" от РЗИ отрекоха обвиненията, като обясниха, че данните се публикуват в сайта им. Справка тогава обаче показа, че в "Мониторинг на водите" има публикувана информация за взети проби, но не става ясно от кое населено място, нито какво е открито в тях.

След публикацията на "Марица" областният управител на Пловдив Ангел Стоев се зае с проблема. Той инициира среща с представителите на "Живот за Брестовица"  и задължи РЗИ-Пловдив да публикува актуалните показатели.  

Преди дни здравната инспекция отговорили с  подробно писмо на поисканата от местните информация. В него директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева обяснява, че в седем от случаите, в които пробите са вземани от частни домове, се е наложило да поискат разрешение за публикуване на личните данни, както е по закон. В три от писмата лицата не са отбелязали несъгласие, четири от тях обаче се върнали като "непотърсени". 

В отговора се казва още, че в периода 1.03.2021-19.05.2021 г. няма издадени предписания в резултат на извършените изследвания, съответно няма как да има актове за тяхното нарушаване, заявяват от инспекцията и припомнят, че с писмо през януари т.г. са известили кметовете на Община "Родопи" и Брестовица за установени отклонения в резултатите на водата и са ги задължили да известят незабавно населението да не я ползва за пиене и готвене. Поисканите от ГС "Живот за Брестовица"  протоколи са били изпратени от здравната инспекция. 

"За първи път РЗИ отговаря толкова любезно, че дори може да се нарече мило. Отново информацията не е пълна. Струва ли си да си задаваме въпроса "Защо"?", коментираха от сдружението, след като публикуваха отговора на инспекцията. 

"Излиза, че след като месеци наред те публикуваха без притеснение адресите на пробовземане, внезапно са се сетили за закона за личната информация.

А колкото до публикациите им, файлът с информацията от януари до май е един общ. Ясно е, че няма как да е бил публикуван през април например", категорични са от сдружението.

Междувременно преди дни от ГС "Живот за Брестовица" наеха частна столична лаборатория да вземе проби и направи изследване. Мотивът бе, че РЗИ не публикува вече резултатите, а на ВиК-Пловдив не вярват. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?