Следвайте ни

Ромите от Кадиево: Няма да дадем да събарят, всичко е законно СНИМКИ+ВИДЕО

viber icon

Ромите от заселилата се край сладкарския цех фамилия Керимови изобщо не смятат да се изселват, заканват се да дадат отпор и на опитите постройките им да бъдат съборени. "Всичко е законно. Баща ми имаше разрешение за имота и докато беше жив, плащаше данъци", заяви тарторът на клана Асен Керимов. В Община "Родопи" фигурира подадено заявление от неговата сестра Гергана Чиликова за покупка на имота. Семейството обаче така и не закупило терена, а налози не са плащани от десетина години. 

Проверка на екипа на „Марица“ установи, че ромската фамилия живее в потресаваща мизерия, без вода и баня. Ролята на тоалетна пък изпълнява дупка, която се намира на двора. Въпреки това Керимови настояват, че не те, а сладкарският цех замърсява много повече района. „Изпускат вода от фабриката, миризмата в шахтите е ужасна. Децата се разболяват“, твърди Асен Керимов. 

Кметът на Кадиево Лиляна Петрова е предложила на семейството да бъде предоставено общинско място, в което те да имат право на строеж, и с течение на времето да го закупят. Освен това на Керимови са отпуснати 2000 лв. за строеж, ако им бъде предложен такъв. „Нямаме право да оставим 9 човека на улицата“, категорична е Петрова. 

Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Н. Ц.

24.01.2020 | 07:59

Здравейте.Искам да кажа че шефа на кроасаните да не лъже че им е давал безплатни продукти, ако им е давал то са били за изхвърляне. Ромското семейство живеят много години 35-40години, Николай от 5години прави опити да ги изхвърли за да им вземе имота - шефа на цеха, да не забравя неговите ями ги източва в каналите и какви зарази, миризми носят посли ромеите му виновни. Ако бяха изгоряли Ромите друго щяхте да говорите. Така ли общината им помага, докато минат изборите. Пращат само дрехи и консерви, общината да им помогне, да им предостави време да си го купят и социалните да се включат.Вижте на тях им е много трудно, те работят за хляба и ток, вода. Те са 2 семейства фургони ли ще им давате материали за строеж, длъжни сте на живи хора да се помогне.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?