Следвайте ни

Родопски зевзек стана инфлуенсър СНИМКИ

viber icon

Ицо Брадата, единственият доживотен смолянски хипар, още продава касетки с музика и удивлява чуждите туристи

 

Родопски гигант е един от най-обичаните зевзеци в Смолян. Макар и да не се показва пред публика, славата му и крилатите му шеги се разнасят в социалните мрежи все повече. Христо Христов, всеизвестен в града като Ицо Брадата, е висок точно два метра. Познат е на смолянчани със „Супер Саунд“ студиото си, което още изумява с някогашните си касетки с музика. Отскоро Ицо има нова страст, публикува зевзеклъците си в профила си във Фейсбук. И веднага става хит със стотици споделяния и харесвания дневно.

Наскоро я чух тази дума инфлуенсър, някой ми каза, че съм такъв, та трябваше да узная дали не е обида“, смее се Христо. А желанието му да публикува шегите си му идва, след като изкара две тежки операции за смяна на тазобедрените стави. 61-годишният родопчанин не очаквал, че хората спонтанно ще започнат да събират дарения и ще осигурят нужните средства за скъпите стави. От Родопите, от страната, от Европа и САЩ обаче с радост даряваха за Христо средства в кампания, организирана от негова приятелка Светла Танчева, без той да знае.

Той отрасва в Турян, после родителите му учители се местят в Смолян. 

„Майка му, Милуша, е като него, зевзек от класа. На нея се е метнал. Уникат е Ицо, ​той е и душа на компанията, щом е на масата, аз не се обаждам. Жалко че не иска да излиза пред публика. Повечето от лакърдиите са си негови“, казва примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

Тя дава и пример за хумора на Христо. Като се оплакал на майка си веднъж, че бурените са огромни в градината и не могат да се отскубнат, тя му заявила: "Че да вземем да ги маркираме и да извикаме горските да ги отсекат". А когато го питала как е бебето му, той отговорил: "Пие мляко, но не може да носи и го връща". Когато синът му пораснал, бащата казал: "Все седи на компютъра, но веднъж стана и се видяхме очи в очи“.

„Повечето мислят, че ми е брат. Христо е човек с голяма усмивка, голям меломан, добър баща. Ицо е 18 в 1“ , казва Веселина.

С примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова

Всъщност Ицо Брадата е китарист и вероятно единственият доживотен родопски хипар. В Смолян го знаят най-вече чрез студиата му за запис на музика. В добри години Ицо Брадата събираше хора и в свой джаз клуб. Носи дълга коса и брада, откакто се помни. Не знам за косата, но брада не съм имал само като съм се родил, смее се Христо.

Завършил в Хасково Институт за културни и просветни кадри в специалност „Музика“. Смята годините си там за най-щастливо бохемските. Били само две момчета в клас с 30 момичета. Тогава свирил с приятели по заведения по Хасково, Харманли, Стара Загора и си вадил доста пари. „Не казвах на нашите, че си изкарвам и те си ми пращаха“, смее се Ицо.

В Смолян свири 5 години на бас китара във Виевската група. Казва, че в онзи период сватби с по 500 души били ежедневие. После в Смолян създава студиото си за звукозапис, което в най-добрите години има 4 магазина с продавачки. Казва, че всъщност баща му Иван е големия зевзек, дори има издадена книжка с ловджийските си лакърдии.

Христо е редови член от основаването на култовия клуб „Зевзек“ в града. А колкото до музиката на касети, казва, че и сега има хора, които идват от Бургас, за да си купят 10-15 касети и се оплакват, че в големите градове няма подобна екстра. Англичани и немци пък се снимат пред студиото му, като видят някогашните касетки с музика. 

Единствената му изява пред публика, на 25 годишнината на клуб” Зевзек· на сцената на родопския драматичен театър

Завист

Канибали разглеждат "PLAYBOY", изпаднал от минаващ покрай острова им круизен кораб:

- Егати и богаташите, виж им само менюто...

Чувство за хумор

Моят приятел Симо Николов /художник/ разправя на Веса Бабаджанкова:
- Я тебе, Веске, та ятце уважавам, понеже имаш огромно чувство за т.шак.

Не се отчайвайте, и старостта преминава!

„Щом ме поканят на мухабет, знаят, че ще бъде по-весело. Не се напъвам да го правя. Сега открих например, във връзка със ставите, че докато сме си пиели питиетата, медицината е напреднала. Оперираха ме без пълна упойка и като ги видях да влизат докторите, ми стана смешно, бяха въоръжени с уреди все едно ще правят ремонт на апартамент“, смее се Христо. И добавя: Не се отчайвайте, и старостта преминава!

А в кой хотел сте?

Група туристи от България били на екскурзия в Китай. Там ги посрещнал китайски гид, който попитал отговорника на групата:

- Колко народ сте? /в смисъл колко души са/

Водачът помислил, че го пита за народа на България и отговорил:

- Около 7 милиона.

- В кой хотел сте отседнали? - спокойно попитал гидът.

Духодай борже в кръчмаса!

- Каде си, ра? - пита пияндурник.

- Пу вОтре - одврАща друг`ян пияндурник.

- ДухОдай бОрже в кръчмаса! /Идвай бързо в кръчмата!

- Яце ми е уморено, накакО. /Много ми е уморено!

- Яла, Яла, на Пешо майка му умряла и з`га "черпи" врЮ, дЕсу сме айтува... /Ела, ела, на Пешо майка му умряла, и сега черпи всички, които сме тук/.

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Toni

Toni

19.07.2020 | 17:18

Голям родопски мъжага Ице да си жив и здрав я им кажи когато седнеш на маса и по родопски на мухабет колко ракия галташ миличък

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?