Родопската яка на нов бунт срещу кариерите в Белащица

Мащабен протест срещу кариерите в Белащица готвят жителите на селата от Родопската яка. Той е планиран за 11 часа на 6 септември, когато ще честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Павел Гимишев от Инициативния комитет „Стоп на кариерите над Белащица" каза пред "Марица", че протестът ще бъде под формата на автошествие. Сборният пункт е центърът на Белащица.

 Протестиращите ще потеглят и ще преминат през кръговото кръстовище на Околовръстния път и Кукленско шосе, покрай кариерите, след това през селата Гълъбово и Марково, а после ще се върнат до центъра на селото. 

Очаква се в протеста

да се включат голям брой жители от селата Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Гълъбово, както и от градовете Куклен и Пловдив,

каза още Павел Гимишев. По думите му, причината за поредното недоволство е, че институциите разглеждат възможността за удължаване на договорите на концесионерите. “Холсим кариерни материали Пловдив” е заявил удължаване на срока с 15 години, считано от 01.02.2021 г., а “Европейски пътища” - с 25 години, считано от 03.02.2022 г.

"Кариерата на "Европейски пътища" работи. Сега институциите разглеждат възможността за удължаване на двата концесионни договора съгласно промените в Закона за подземните богатства. Ние сме много притеснени в ситуация, в която сме без редовно правителство. В самото министерство на енергетиката директорите на дирекции са същите. 

Така че нямаме доверие на тези хора 

Смятаме, че може да използват момента", коментира Гимишев. 

Той добави, че с оглед на противоепидемичните мерки и усложнената епидемична обстановка, протестът ще е под формата на автошествие. "По възможност протестиращите ще бъдат с автомобили, до 2-3 в превозно средство. Надявам се да се включат повече хора, също от Пловдив и от Куклен. В крайна сметка, тази планина е за всички, не само за тези, които живеят там", посочи Гимишев.

Миналата година от Инициативния комитет „Стоп на кариерите над Белащица" отново организираха протест на 6 септември. В резултат бяха назначени редица проверки от страна на РИОСВ и Министерството на енергетиката, при което бяха констатирани нарушения на концесионера “Холсим кариерни материали Пловдив”.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Барабата

Барабата

27.08.2021 | 17:05

70% от къщите са извън регулация и са незаконни,тоалетние им са на септични ями и замърсяват почвата и нямат вода и от септичните ями взимат вода да пият,отврат,отгоре на всичко не плащат и данъци защото нямат акт 15 и 16 .Да работят кариерите и тия тарикати дето лъжат държавата да го духат

Отговори
7 0
А Община Пловдив?

А Община Пловдив?

27.08.2021 | 17:05

Общинарите в Пловдив да си размърдат задниците и да се активизират в борбата на хората с този геноцид. Не може кметчето да показва някакви презентацийки как Пловдив щял да се разраства на юг, а да си пасува за кариерите. Къде ще се разраства? В чакъла и прахта ли?

Отговори
0 4
Барабата

Барабата

27.08.2021 | 17:07

А Вие си имате община Родопи не е работа на Зико да се меси

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?