Следвайте ни

Родопска загадка: Реката от "На всеки километър" пресъхна

viber icon

Старото име на село Мостово е Еркюприя. Означава точно „мостово” заради своенравната река Сушица, която е пробила дупка във варовиковата скала и е направила нещо като мост в нея. За пръв път от много години реката е почти пресъхнала. И причината не са климатични промени, а това, че някой някъде използва подземните води и те се губят. Мостовци казват: реката пресъхна, а обяснение за това няма! Откакто се помнят, всички извори, които пълнят Сушица, са пресъхнали, а реката обикновено е пълноводна и доста буйна. 

„Реката ни е толкова мощна, че сама е пробила дупка в скалата и минава през нея като под мост! На 90 години съм и не съм я виждал толкова малка”, разказва Райчо, един от най-старите мъже в Мостово. Кълне се, че през живота си не е виждал реката в толкова окаяно състояние. Вода има само под самия естествен мост, където открай време се оформя вир. Местните напомнят, че на Кръстова гора няма вода. Те предполагат, че вероятно оттам изпомпват водата с помпи. В пещерата Гаргина дупка водата също започнала да намалява. 

На бреговете на Сушица преди 53 години е снимана най-известната бойна сцена от класиката „На всеки километър”. Самото село има водозахващане от подножието на Кръстова гора и няма проблем с водата. „Как става така, че изчезват само горските извори”, чуди се Запрян Желев. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?