Следвайте ни

Родопска сватба събира млади и стари на ливадите в Ситово

viber icon

Възстановка на родопска сватба ще събере млади и стари в Ситово на 15 август. По случай големия християнски празник "Успение на Св. Богородица" в селото ще бъде раздаде курбан и ще се освети водата на лековито аязмо, посветено на светицата. 

Молебенът за здраве ще започне в 11 часа на ливадите на параклиса. Час по-късно е възстановката на ситовска сватба, представена от НЧ "Родопски напредък 2019 г." и комитет "Родолюбие".

Присъстващите ще могат да видят ритуали като "сплитане на момата", "бръснене на момъка" , "водене на булката", които техните прабаби и дядовци са спазвали, минавайки през венчило.  

Участниците и гостите ще се потопят още в магията на Родопа планина под звуците на чановете, а гласът на народните изпълнители Сийка Хълбукова и Атанас Младенов в съпровод на гайда ще ги преведат през скритите значения на всеки етап от забравения магически комплекс на сватбата.

В рамките на празника ще се проведе и ежегодното  издание на "Уличка на занаятите", то ще е с участието на майстори на народни художествени занаяти от пловдивската задруга. Ще има и изложба на детски рисунки. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тенгрианин

Тенгрианин

13.08.2020 | 22:50

Каква възстановка на сватба на Успение Богородично?! Ами що не я направите на Разпети петък. Големи християни сте, няма що

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?