Следвайте ни

РИОСВ и Община Велинград - най-прозрачни в региона

Новини от Пазарджик и региона

viber icon

Община Велинград е с най-прозрачен и достъпен сайт от органите на местно самоуправление в Пазарджишка област, а община Белово е на другия полюс. РИОСВ-Пазарджик продължава да е отличник в това отношение, а РУО МОН трябва да надгражда най-много. Това стана ясно днес, когато Програма „Достъп до информация” (ПДИ) представи резултатите от гражданския одит на активната прозрачност 2018 в националния пресклуб на БТА.

Анализът и класацията се базират на оценяване на интернет страниците по отделни индикатори и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.

В периода 6 февруари – 30 март 2018 ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

В рамките на проучването бяха подадени 567 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2017. От 2008 г. институциите са длъжни не само да изготвят, а и да публикуват в нитернет отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

На 14 март 2018 г. ПДИ изпрати предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите коментари.

Какви са резултатите за Пазарджишка област?

При органите за местно самоуправление община Велинград е на 16-о място от 265 общини с 80 точки (първенецът е община Банско с 92,5 т.), а досега никоя от нашите общини не е имала толкова предно класиране. В класацията следват миналогодишният първенец за областта ни община Панагюрище (тя е паднала с 13 места и сега е на 46-о място със 72,3 т.), община Брацигово (54-о място със 70,6 т.), община Ракитово (58-о място със 70 т.), община Септември (63-о място с 69 т.), община Пещера (97-о място с 64,8 т.), община Стрелча (103-о място с 63,7 т.), община Батак (145-о място с 58,3 т.), община Сърница (164-о място с 56,5 т.), община Пазарджик (196-о място с 52,4 т., докато миналата година тя беше на 58-о място), община Лесичово (197-о място с 52,1 т.), а последна е община Белово (място номер 200 с 51,8 т.)

В рейтинга на областните администрации Пазарджишката е в „златната среда” - на 14-о място от 28 (миналата година бе на 18-о място).

Какво е класирането в останалите териториални институции на изпълнителната власт?

РИОСВ-Пазарджик е на пето място с 63 т. (на първо място е РЗИ-Силистра с 67 т.) от цели 151 институции в рейгинга. Екоинспекцията е следвана от РЗИ-Пазарджик, която е на 31-о място с 51,8 т., от Областна дирекция „Земеделие”-Пазарджик - на 59-о място с 44,6 т., от РДГ-Пазарджик, която е на 77-о място с 42,4 т. ОД МВР-Пазарджик е на 89-о място с 43 т., а РУО-МОН е на 139-о място с 32 т.

В общия рейтинг от 567 институции най-предно място заема община Велинград (26), а най-назад е РУО МОН (515).

Нивото на прозрачност през 2018 бе оценявано с точки по 108 (122 за общините) индикатора.

За втора година бе отчетено дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.

Така например за пазарджишките сайтове прави впечатление, че правомощията на институцията не са представени в отделен текст в ОД МВР, РУО и общините Пазарджик, Белово и Сърница. Община Сърница и ОД МВР не са публикували устройствен правилник на институцията, а общините Велинград и Пещера, РУО МОН и РЗИ-Пазарджик нямат публикувани списъци и регистри на индивидуалните актове.

Списъци на подалите декларации за конфликт на интереси няма само в ОД МВР, община Лесичово и община Брацигово, но в последните две институции има качени декларации.

Приблизително 50:50 са институциите ни, които имат или нямат списъци на общите нормативни актове, които са издали.

Само в 31,6 процента от пазарджишките интернет страници има публикувани отчети за дейността. Отделна секция „Достъп до информация” пък няма единствено на сайтовете на община Сърница и РДГ-Пазарджик.

Но пък навсякъде има публикуван правилник на Общинския съвет и структура на администрацията, налице са и услугите, които предоставя дадената институция, навсякъде има списъци на нормативните актове и при 99 процента от сайтовете са публикувани текстовете им. Нещо, с което не могат да се похвалят доста области в страната.

*Информацията е на регионалния координатор на Програмата за достъп до информация Тодор Гроздев.

*Снимка - директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев със спечелените през годините грамоти за прозрачност на институцията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?