Следвайте ни

Разчистиха огромно сметище в дере край Пловдив СНИМКИ

viber icon

Огромно количество отпадъци бяха изринати и събрани от трудно достъпно дере, намиращо се в близост до Пловдив, по пътя за село Лилково.  Почистването на нерегламентираното сметище беше извършено от доброволци на Сдружение БГ Бъди активен и Аварийно спасяване Пловдив в партньорство с Община „Родопи“ и КМД Пловдив.

Това не е първата подобна акция на организаторите от БГ Бъди активен. През изминалата 2020 година, благодарение на “Партньорство за красива и чиста България бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната, отново в партньорство с местната власт и колекторските фирми.

“Въпросът с управлението на отпадъците стои пред цялото общество. Често обвиняваме системата за нейната неефективност, но рядко забелязваме, когато хора и фирми съзнателно и редовно изхвърлят огромни количества отпадъци в гори и природни защитени зони, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен - Отговорността ни към природата е споделена и обща… защото всички ние сме отговорни за подобни неприятни гледки  с мълчанието и незаинтересоваността, с безучастието и не ангажирането ни“.

 Според сдружението това обединение на секторите показва, че нещата могат да се случват само когато осъзнаем нашата роля и работим заедно. Целта на подобни акции още е да се привлече вниманието към проблема с дългогодишната практика на ползване на  горите  и полетата като сметища и да се провокират тези, които хвърлят за да се замислят и да потърсят по-адекватни и законови алтернативи за отпадъците си. БГ Бъди активен продължава да работи в посока осъзнаване на личната на всеки гражданин, споделената отговорност на бизнес и администрация и повишаване нивото на информираност относно права и задължения на всеки един сектор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кирил

Кирил

20.04.2021 | 11:32

Община Родопи когато не си върши задълженията за опазване и почистване на територията се налага доброволци да чистят.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?