Следвайте ни

Червен овощен акар налази ябълките в община "Родопи"

Бяла американска пеперуда се излюпи в парковете на община "Марица"

viber icon

Първа лятна генерация на червен овощен акар /Panonychus ulmi/ е открита в ябълковите градини  в Община Родопи. В зелените площи и парковете в община "Марица" пък е констатирано начало на излюпване на първо поколение на Бяла американска пеперуда /Hyphantria cunea/.

Повишените дневни температури и относително сухото време активизираха първите огнища на развитието в масиви с натрупана плътност от минали години. Да продължат редовните обследвания. При доказано нападение над прага на икономическа вредност /ПИВ/ - при ябълки и круши 3-4 подвижни форми на лист във фенофаза „формиране на завръза”, да се извърши пръскане срещу първа лятна генерация с един от разрешените акарициди: Вертимек 018 ЕК 100 мл/дка; Масай ВП 25 г/дка; Нисоран 10 ВП 75 г/да, Неалта СК 100 мл/дка; биоинсектицид - Натуралис 100-150 мл/дка др.

Специалистите напомнят, че неоправданото пръскане срещу акара стресира растенията, завишава пестицидния натиск върху околната среда и продукцията и оскъпява крайния продукт. Не на последно място унищожава полезната ентомофауна, която контролира успешно популацията на вредителя.

На Бялата американска пеперуда вредят гъсениците, които живеят заедно в паяжини гнезда и склеретират листата. След пета възраст се разпълзяват и водят самостоятелен начин на живот. Освен община "Марица" проблемни микрорайони са общините Първомай, Съединение, Раковски.

При откриване на гнезда да се извърши механична борба, която системно се подценява. Тя е свързана с изрязване и задължително изгаряне на гъсеничните гнезда. Тази мярка е напълно достатъчна да ограничи популацията на вредителя на този стадии от вегетацията. 

Да се работи с ръкавици, тъй като гъсениците предизвикват остри алергични реакции. В градската и паркова зона могат да се ползва само биоинсектицид на база Бацилус турингиензис - Дипел 2 Х в доза 0.1%. Химичната борба срещу неприятеля е ефективна, когато се насочена в ранни стадии от развитие на гъсениците.

Най-критичният период от фенологичното развитие на лозата е между “цъфтеж” и големина “грахово зърно”. Тогава тя е най-уязвима на мана /Plasmopara viticola/. Препоръчва се превантивно пръскане с контактни фунгициди. 

До откриване и доказване на първо мазно петно да се използват контактни средства за химична защита. Дитан М 45 0,3%, Манфил 80 ВП 200 г/дка, Купра 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП 0,15%, Витра 50 ВП/Купрохай 50 ВП - 0,15%, Шампион ВП/Макк 50 ВП 0,15% и др.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?