Следвайте ни

Райново кани билкари на Еньовден

С традиционното бране на билки в гората ​отбелязват днес Еньовден в с. Райново. Организатори са  самодейците от НЧ "Марица – 2008". Всички любители на билките и природосъобразния начин на живот са добре дошли, началният час ​е 9, сборният пункт е в двора на читалището, обясниха организаторите. 


На 24 юни църквата чества денят на рождението на Йоан Кръстител. Според тази вяра неговото рождение е подсказано свише. Родителите му, Захарий - юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син. Ражда се няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ.

Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан. Наред със Сурва (първият ден на новата година), Гергьовден и други празници, на Еньовден също се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки или пръстени по същия начин, както и ладуването.

Според народната вяра от този ден Слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине и окъпано в живата вода изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина. В нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор мълчана вода (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила).

През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден, от земята излиза син пламък, където има заровено имане. /Марица

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?