Следвайте ни

Яхнал кон тежковоз Деян Дойнов откри Старопланинския събор „Да стоплим сърцата с вино и любов“

viber icon

Яхнал червен кон тежковоз, с дъщеря си Дея до него, кметът на Сопот Деян Дойнов поведе днес шествието до Манастирска поляна, за да даде начало на големия Старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов“. Начело на шествието бяха още Царят на виното, в чиято роля влезе актьорът от „Комиците“ Петьо Петков – Шайбата, както и духовият оркестър „Виво Монтана“. Съборът, който е емблема на Сопот, събра хиляди хора от града и страната.

Три народни представителки дойдоха да поздравят участниците в събора – Данка Люртова от ПП ГЕРБ, Кръстина Таскова и Елена Пешева от ПГ на „Воля“.  

Деян Дойнов награди  майсторите на най-добрите домашни вина от реколта 2019 година, както и участници в още три престижни конкурса. Голямата награда за майстор на червено вино грабна Димитър Мерудийски, той получи от общината машина на мелене на грозде. Подгласникът му Тоню Богданов бе отличен с пръскачка за лозя.

Сред белите вина най-добър се оказа еликсирът от карловски мискет на Наско Маринов. Той получи също ронкачка за грозде. Димитър Минчев, чието бяло вино бе класирано на второ място, бе отличен с пръскачка.

За първи път извън регламента на конкурса бе наградено розе – единственото розово вино от червено грозде бе произвел един от най-авторитетните кметове на Сопот в последните десетилетия Кирко Канагрохов . Той получи специални поздравления от младия си наследник на кметския стол Деян Дойнов и аплодисментите на публиката.

Уникалният приз „Вазовски мустак“ тази година бе отреден за Минчо Балев. 68-годишният бивш оръжейник има силна прилика с патриарха на българската литература Иван Вазов, когато е бил на неговата възраст – ясно сини очи, прошарена коса и мустак досущ като Вазовия. Журито го избра измежду 17 номинирани за приза, заяви председателката на Общинския съвет Нели Пенева, която връчи наградата.  Мустакът е моя гордост, не съм се разделял с него от 18-годишен, когато за първи път го оставих, каза Минчо. Радвам се, че наградата „Вазовски мустак“ остана в Сопот. В България има много известни мъже с добре оформени и поддържани мустаци, но само сопотските са като Вазовите, каза с гордост Минчо.

Организаторите на събора дадоха общо пет награди за поезия, посветена на виното и любовта. Първото място бе за поетесата от Галина Димитрова.

Марина и Иван Николови  е  най-новата новобрачна двойка на Сопот, двамата сключили граждански брак в края на 2019 година. С наградата за тях кметът всяка година поощрява сватбите и раждането на деца в града на Вазов.

Кукерите и фолклорната група от Дъбене, детската вокална формация „Карловойс“, духовият оркестър „Виво Монтана“ и Анелия завладяха публиката. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дядо Емо

16.02.2020 | 08:41

Ето такива "новини" ви пожелавам да побликувате по-често

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?