Следвайте ни

Противници и защитници на кариерата посрещнаха Мая Манолова в Първенец СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Защитници на инвеститора, който иска да отвори кариера край  Първенец, посрещнаха жителите на селото преди началото на общественото обсъждане пред читалището. Те бяха с фланелки с надпис "Искам работа". По думите им не са дошли организирано, просто искат препитание. Да подкрепи исканията на жителите на Първенец пък пристигна Мая Манолова. 

Местните се опасяват от увеличаване на трафика и разрушаване на инфраструктурата заради близо 300-те тежкотоварни камиона, които ежедневно ще излизат на околовръстното шосе, за да обслужват кариерата. Освен това земите им според тях след това ще станат неизползваеми. 

Инвестиционното намерение на „Толи“ е да добива пясък и чакъл на площ от 210 дка. В концесионната площ обаче освен общински земи влизат и частни терени, обработвани от  земеделски производители.

Инвеститорът заяви, че е спазил всички процедури, че няма нищо незаконно в инвестиционното му намерение, също така то няма да навреди на здравето на хората и екологията в района.

При влизането в залата на читалището пък стана скандал, защото част от заинтересованите жители не бяха допуснати за сметка на поддръжниците за кариерата. Местните ги посрещнаха с викове "Вън. Защо сте тук?".  Причината обаче се оказа ограниченият капацитет заради коронавируса.
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?