71

Протест: Жители на Брестовица блокират Пещерско шосе и Околовръстното заради кална вода от чешмите

Жители на Брестовица ще блокират за кратко движението по Пещерско шосе и Околовръстното заради продължаващия проблем с водата в селото. Вече седмица тя тече с цвят на кока-кола и е негодна за ползване.

Община Родопи изработи цялостен проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото, който включва довеждащ водопровод с дължина около 8 километра. Той започва от построените от общината 3 нови водоизточника, които са с чиста вода и добър дебит. Изготвен е технически проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото, която е с дължина около 27 километра. Въпреки че общината и ВиК направиха своите проекти за нови сондажи и захранване, се оказва, че в бюджета на държавата не са предвидени средствата, коментира пред "Марица" Любомир Томов, председател на Сдружение "Живот за Брестовица". 

В знак на протест на 24 април от 17 часа жители на селото ще излязат на протест на детелината на Пещерско шосе и Околовръстното край Пловдив.

Припомняме, че повече от три години селото се бори от чешмите да потече годна за пиене вода. В момента Брестовица, в която живеят над 3700 душиш, разчитат на вода за пиене и готвене, като купуват от магазините или наливат от чешми в съседни населени място. Причината е отдавна ясна - още преди четири години бе установено наднормено съдържание на манган във водата на селото и РЗИ няколко пъти не разрешаваше консумацията й.

Жителите на Брестовица обясняват, че причина за замърсяването е частният мини ВИЦ в Кадиево. Оттам пък отричат. 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 12 оценки
4.2/5 от 12 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?