Следвайте ни

Президентът почете заслугите на Първенец за Съединението ВИДЕО и СНИМКИ

viber icon

Румен Радев отдаде почит към историческата роля на село Първенец за Съединението. В миналото селото е носело името Дермендере, а именно в него е проведено заседанието на БТЦРК (Българския таен централен революционен комитет), на което се взема решение да се осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

"Днес хората ще се стекат в Пловдив за 6 септември, но Съединението минава през Първенец, затова и аз минавам от тук. Една от най-важните ми срещи на този свят за българите ден е с вас - потомците на онези сърцати българи от 1885 г., които доказаха, че не е задължително да си голям, за да се превърнеш в кръстопът на историята. Достатъчно да си волеви и достоен родолюбец, да обичаш родината си толкова силно, че да имаш дързоста да предизвикаш Великите сили и да обърнеш хода на историята. Ако може да се каже, че Съединението има своето Оборище, то неговото място е тук. Искам да ви поздравя, че пазите свято заветите на революционерите. Не трябва да спирате да разказвате на деца си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище с дълбоки исторически корени; да им разказвате, че когато сме единни, стоящи здраво зад стремежа на нашия народ към свобода и справедливост - ние сме  способни да пишем най-светлите страници на историята. Ние сега имаме нужда от техните ценности", заяви президентът Радев в словото си пред местното читалище.

Преди това той поднесе цветя пред почетната плоча в чест на паметните събития под съпровода на духова музика. Държавният глава отказа политически коментар за сблъсъците по време на протестите през последната седмица. Той отбеляза единствено, че българинът  трябва да осмисли своята отговорност за единението.

"Братя време е вече да сложим край на несправедливия Берлински договор". С тези думи започна възстановката, а революционерите се заклеха да останат докрай верни на идеята за обединението на България. И завърши с гърмеж от револвери и вик: "Да живее Съединението".

На 25 юли 1885 година в днешното село Първенец се провежда  заседание на БТРЦК, на което е избран нов състав на комитета с председател Захари Стоянов и членове Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и Коста Паница.  Новият състав на комитета взема решение са осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като временно отложи присъединяването на останалите български територии - Македания и Одринско. Революционерите определят датата на събитието да бъде 15 септември 1885 година, но историческите събития решават друго. Заради опасността от предателство провеждането на Съединението се забързва и то е осъществено на 6 септември 1885 година.

"6 септември е ден, който ни дава национално самочувствие и ни кара да се гордеем с нашите предци и техните дела", каза Павел Михайлов, кмет на Община Родопи. Той подчерта още, че българският народ успява винаги, когато е обединен и взима живота в ръцете си. 

Павел Михайлов допълни още, че жителите на селото винаги са били будни. И напомни, че през 1700 година във Върлово, тогавашното име на Първенец, е открита една от първите църкви по време на османското робство.

Приготовленията за посрещането на държавния глава започнаха още в петък с полагането на осова маркировка по пътното платно. Местните споделят, че не си спомнят кога за последно това се е случвало и се радват на новите очертания. Междувременно там бяха поставени и три нови автобусни спирки.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Нилев

Нилев

08.09.2020 | 13:00

Тъпа постановка. Любимата ПКП, за Цветето става въпрос нали заяви, че има запис!?!? Дайте да го видим!!! Явно такъв запис няма !?Щото иначе щеше да се върти денонощно по „независимите” телевизии! Много тъпички тия ЖГЕРБ бе!!!!

Отговори
0 0
Алекс

Алекс

06.09.2020 | 18:48

Палете движимо и недвижимо герберастко имущество! Да оставим боклуците на улицата!

Отговори
3 7
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК...

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК...

06.09.2020 | 17:21

БРАВО НА ПАВЕЛ МИХАЙЛОВ И БЛАГОДАРИМ НА ЕДИНСТВЕНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НАЙ ВИСОКАТА И ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗАСТАНАЛА НА СТРАНАТА НА НАРОДА.... ОГЛАВЯВАНА ОТ ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!! ГОРДИ СМЕ ЧЕ ВИ ИМА И ИМА КОЙ ДА ПОКАЖЕ НА СВЕТА ЧЕ НЕ СМЕ ШЕБЕЦИ СКРИТИ ПОД ПРИКРИТИЕ В БУНКЕРИ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ..... СЕГА БУНКЕРИТЕ СА ФЕЙСБУК И ДЖИПА....ДО КОЙТО СЕ СТИГА С ВЪРТОЛЕТ ДО ОКОЛОВРЪСТНОТО.....БОЙКО ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ МАЙНА ДА ТИ ГО РЕКА..... ПО ПЛОВДИВСКИ... ДОВЕЧЕРА С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ПОЧЕТЕМ ПРАЗНИКА НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА ПЛОЩАД СЪЕДИНЕНИЕ В ПЛОВДИВ...КЪДЕТО ЩЕ БЪДЕТЕ И ВИЕ....ГОСПОДИН РАДЕВ!!!! ОТДАВНА НА ТОЗИ ПЛОЩАД НЕ Е ПРИСЪСТВАЛ ДОСТОЕН ПОЛИТИК ОТ ВАШИЯ РАНГ... ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПЛОВДИВ!!!!

Отговори
5 8
Тошко

Тошко

06.09.2020 | 15:47

Довечера да отива в Първенец, тук в Пловдив не го искаме! Не искаме изкалация и напрежение в града

Отговори
16 5
Вяра

Вяра

06.09.2020 | 16:19

Най достойният президент , който сме имали досега !

Отговори
5 13
хохо

хохо

06.09.2020 | 16:40

Деса знае ли го?

Отговори
9 3
Ковидчо:

Ковидчо:

06.09.2020 | 17:28

Ама ти пловдивчанин ли си... егати резила!

Отговори
2 1
Нали

Нали

07.09.2020 | 00:43

Ковидчо а ти полвдивчанин ли си? Или от Столипиново?

Отговори
1 0
Съединение

Съединение

06.09.2020 | 14:45

Защо има град Съединение и защо се провежда маратон гр. Съединение /или Голямо Гонаре/-Площад Съединение Пловдив. Тържествата там са отменени. Кметът е от Герб. Горко ти й, Българийо.

Отговори
7 12
Дали

Дали

06.09.2020 | 14:03

Това недоразумение Мунчо дано не дойде в Пловдив ,че ще развали празничното настроение на хората!

Отговори
22 8
Нали

Нали

06.09.2020 | 13:12

ИМПИЙЧМЪНТ И ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! НЯМАШ ПРАВО ДА СЕ ПОКАЗВАШ НА ТОЗИ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК, МЕКЕРЕ РУСКО ПРЕДАТЕЛСКО!

Отговори
23 10
Дик

Дик

06.09.2020 | 14:33

Къде се е скрила вашата мутра, бе суджук ? Що не смее да изпълзи от дупката?

Отговори
8 15
Д-р Георгиев

Д-р Георгиев

06.09.2020 | 14:57

Бойко Борисов има честта да открие нов участък от новопостроена магистрала! Бойко Борисов не се занимава с разделяне на България а с обединяване! Бойко Борисов обедини българите от западните балкани и Македония! До колкото ми е известно Радев и БСП са против това, но те не са българи!

Отговори
18 6
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

06.09.2020 | 15:21

Точно така. Комунистите създадоха "македонската нация" . Биеха хората в пиринско да се пишат македонци. Радев е достоен техен наследник.

Отговори
14 3
Ковидчо:

Ковидчо:

06.09.2020 | 17:28

Я па то`а?

Отговори
1 1
Дик

Дик

06.09.2020 | 21:34

каква магистрала открива, бе суджук ? тоя не естъпвал в Министерски съвет от 2 месеца, а в НС и знам от кога. Да ходи да става общак в Пътното, това не е никакъв министър председател. Оставка и да се махат тия мутри.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?