71
Следвайте ни

Преработват строителни отпадъци със специална инсталация в Брестник

viber icon

Строителни отпадъци ще се преработват на специално обособена площадка в село Брестник. Това става ясно от инвестиционното намерение на фирма "Променергомонтаж" АД.

"Като строителна фирма, дружеството осъзнава своята отговорност по отношение на образуваните в резултат от извършено  строително-монтажни работи строителни отпадъци. Наша основна цел е  намаляване на депонираните строителни отпадъци и постигане на националната цел за повторна употреба, третиране или рециклиране", се казва в инвестиционното им намерение. 

Във връзка с това фирмата възнамерява да обособи площадка за дейности по предварително третиране на строителни отпадъци, което включва сортиране, раздробяване, сепариране, трошене, пресяване.  За обезпечаване нуждите на площадката е предвидено изграждане на складова база с  автопарк. Инвестиционното намерение ще се реализира на площадка с площ от близо 50 000 кв.м., намираща се в местността "Кабата".

Трошенето на отпадъците ще става на площадката с мобилна  трошачно-сортировъчна инсталация.

Според инвеститорът с цел ограничаване на емисиите на прахообразни вещества, образувани при товарене, разтоварване, складиране, преработка и транспорт на строителни отпадъци, ще се предприемат всички необходими мерки. Една от тях е изграждането на  зона за измиване на превозните средства преди напускането на площадката. 

Чака се решението на РИОСВ-Пловдив, които трябва да се произнесат относно допустимостта на инвестиционното намерение. 

Преработката на строителните отпадъци е изискване на Европа. Целта е да се намали обемът на тяхното депониране чрез преработката и влагането им отново в строителството. По този начин ще се намали нуждата от добив на нови строителни материали, които водят до откриването на кариери и риска от нарушаване на екологичното равновесие в природата. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?