Следвайте ни

Правят първа копка на ГКПП - Рудозем

viber icon

Днес ще се направи историческата първа копка на строежа на ГКПП Рудозем - Ксанти. Пунктът е дългоочакван от жителите на региона. Изграждането му е договорено между България и Гърция още през 1995 година.

През декември м. г. правителството одобри необходимото дофинансиране за строежа на самия пункт в размер на 18 445 744 лв., след като бе избран с обществена поръчка на областната управа в Смолян строителят му – консорциум „Партньори – Ксанти“. В него са четири фирми: „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД), „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД. Надзорът ще е на обединение „Бул Инвест Инженеринг“.

Срокът за изграждане на  граничния контролно-пропускателен пункт и близо един километър подход към него е една година. Пунктът ще е изцяло на българска територия. Освен сградата ще бъдат положени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86.

Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.


Пътят до пункта от българска страна отдавна е готов. В момента ударно се изгражда пътя от гръцка страна. Изпълнител е компанията „Актор”, която изгражда 9 км пътна отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница. В изграждания участък са планирани 11 моста, два двупосочни тунела и пътно платно 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час.

Срокът за завършване на строителството е май т.г. Новият път се финансира от Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?