2374

ПРАВО НА ОТГОВОР Д-р Кралев: Поддържах държавния имот с лични средства

Служители от Министерство на земеделието, Областна дирекция земеделие, Министерство на вътрешните работи и кметството в село Цалапица извършиха съвместна проверка в сградата на бившата ветеринарна служба на селото преди дни. Имотът е собственост на министерство на земеделието, но там от години се е самонастанил бившият ветеринарен лекар д-р Тихомир Кралев, разказа тогава кметът на Цалапица Ивайло Данаилов пред "Марица". Екипът ни потърси за коментар д-р Кралев на мобилен телефон, публикуван във фармацевтичен сайт с фигуриращ вътре адрес на ветеринарната лечебница в Цалапица и с името на д-р Кралев. На него обаче никой не отговори.

Д-р Кралев изпрати право на отговор, което медията ни публикува:

Уважаеми Госпожи и Господа,

Във връзка с Ваша публикация от 15.07.2022г., озаглавена „Гонят ветеринар, настанил се незаконно в лечебницата на Цалапица“, на адрес: https://www.marica.bg/region/rodopi/gonqt-veterinar-nastanil-se-nezakonno-v-lechebnicata-na-calapica-snimki, предоставям на Вашето внимание настоящото опровержение, като вярвам, че Вашата медия, която е сред медиите, присъединили се към Етичния кодекс на българските медии и заявила, че всичките ѝ репортери и редактори спазват най-добрите журналистически практики, описани в този Кодекс, че във мeдиятa Ви работят жypнaлиcти, кoитo пpи вceки cвoй мaтepиaл пpoвepявaт фaктитe (fасt-сhесkіng), ще спази ангажиментите си по чл. 1. ПРЕДOСТАВЯНЕ НА ДOСТOВЕРНА ИНФOРМАЦИЯ НА OБЩЕСТВOТO, 1.1  Точност, т. 1.1.1-1.1.6 от Кодекса и ще ми даде възможност като засегната страна да изразя своята позиция.

Затова и започвам по обратен ред с невярното твърдение, в края на тази статия, че не съм открит за коментар. В действителност, никой не ме е търсил за коментар. Посещението в двора на Ветеринарната лечебница, осъществено от екипа Ви в ден и час, когато не съм се намирал на място не означава, че съм търсен във връзка с публикацията. В село Цалапица, в което съм упражнявал професията си около 40 години, по-голямата част от хората знаят телефонния ми номер, на който съм бил повикван денонощно.

А сега по същество - статията започва с тенденционно и невярно твърдение, че „от години съм се самонастанил в сградата на бившата ветеринарна служба на селото“, искам да заявя, че имам сключен договор с МЗХ.

Настанен съм във въпросната сграда през януари 1984 г., от НПК. През годините до 1989г. и по време на Прехода, до 2017г., съм упражнявал ветеринарномедицинска дейност в тази сграда. През всички тези години след 1989г. подръжката и стопанисването на имота съм извършвал с лични средства. Бил съм принуден да поддържам държавния имот, за да мога да практикувам професията си в с. Цалапица. Останах с надеждата държавата да ми позволи да продължа да упражнявам дейността си и в тази връзка съм имал сключен и сътветния договор с Министерство на Земеделието.

Докато съм очаквал решение на държавно ниво, относно имотите на Министерство на Земеделието съм направил няколко опита да изразя намеренията си да продължа да инвестирам и да придобия имота – чрез търг или директна продажба в евентуални актове по приватизация (а не по давност, както твърдите в статията си), като съм разчитал, че при евентуално раздържавяване на тези имоти, фактът, че съм упражнявал ветеринарномедицинска дейност от 1984г. в полза на Общини Родопи и Марица (не само в село Цалапица, но и околните села), както и намерението ми да запазя предмета на дейност, ще бъдат взети под внимание.

За съжаление, това никога не се случи. Бях принуден да престана да влагам повече лични средства, поради неясната перспектива кога Държавата ще реши да се разпореди с оставащите ѝ имоти.

Все пак, категорично невярно е, че имам неплатени задължения за битови сметки, за което съм готов да предоставя всички необходими и налични документи пред съответните органи. И към ВиК и EVN има открити самостоятелни партиди, на мое име, по които задълженията се погасяват ежемесечно.

Буди недоумение, че източникът Ви на информация е счел за нужно да прибегне до неотговарящи в толкова голяма степен на истината твърдения, с което явно се цели настройване на общественото мнение – както и с тона на останалите неверни твърдения, между другото. При това, неясно е защо тази инициатива е на Кмета след като в случая, става дума за държавен, а не общински имот.

Всички твърдения, обаче, могат лесно да бъдат проверени, а изнасянето им е с характер на престъпление, насочено срещу личността и засягането на доброто име и авторитет на човек, по смисъла на чл. 147 от НК.

Вярвам, че Вашата медия ще отрази моята позиция, с което би избегнала съучастието си в подобно деяние, както и в погазването на Конституцията на РБ (чл.41, ал.1) и на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (чл. 10, ал. 2).

С уважение: Д-р Тихомир Кралев

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?