Следвайте ни

Покойник възкръсна в избирателните списъци

viber icon

Покойник възкръсна в избирателните списъци в село Марково за парламентарните избори на 4 април и 11 юли. За куриозния случай разказа пред „Марица“ неговият брат Георги Попчев. Проблемът дошъл от непризнато копие на смъртен акт, издаден в Русия.   

Братът на Георги починал на 21 март, на 70 години. Неговата съпруга, която е рускиня, отказала да комуникира с роднините му в България, но така или иначе, те успели да научат за тъжната вест. Починалият е с двойно гражданство, като адресът му тук се води в Марково.

„Изпратиха ми клипче по вайбъра на погребението и го гледах. Българин съдейства да се сдобием със снимка на смъртния  акт. Моят внук я принтира от компютъра на цветен ксерокс. Отидох в отдел ГРАО на Община "Родопи", към която спада село Марково, за да представя смъртния акт и да се отбележи, че е починал. Служителката обаче каза, че без оригинал няма как да направи нищо. Обясних й, че няма как да се сдобия с оригинал. Не мога да хвана самолета и да отида дотам, пък и нямам комуникация със съпругата му. Казах, че ще й покажа клипчето с погребението, за да види, че е истина. Тя обаче отново повтори, че трябва оригинал на смъртния акт“, обясни Георги.

Така брат му се озовал в избирателните списъци както за изборите на 4 април, така и за тези миналата неделя. „Така може да го водят избирател до 150 години. Възможно е да се използват данните му, ЕГН-то за всякакви цели. Сложен казус, който искам да се разреши в най-скоро време“, коментира той.

„Марица“ се свърза с кметицата на село Марково Десислава Терзиева. Тя научи за случая от медията ни и веднага предприе проверка. Стана ясно, че отказът на ГРАО в Община "Родопи" да признае снимката/копието на смъртния акт е, че не е заверен, както се изисква по чл. 70 от Закона за ГРАО.  

А там пише:  

„Български гражданин, който е поискал от местен орган по гражданското състояние в чужбина съставянето на акт за гражданско състояние, е длъжен да се снабди със заверен препис или извлечение от съставения акт и не по-късно от шест месеца след съставянето му да го предаде или изпрати на българския дипломатически или консулски представител в тази страна, като същевременно му съобщи постоянния си адрес в Република България. Съгласно чл. 70, ал. 2 от ЗГР, ако българският гражданин не е могъл да предаде или изпрати съставения от местен орган по гражданското състояние в чужбина акт на български дипломатически или консулски представител, той може да го представи направо на длъжностното лице по гражданското състояние в Общината по постоянен адрес“. 

От това следва, че единственият вариант за решаване на казуса е през посолството  на Руската федерация в България или нашата мисия в Москва. Срокът за това обаче изтича на 21 септември - шест месеца след настъпването на смъртта.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

МИЛЕВА

МИЛЕВА

17.07.2021 | 14:39

В ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ИМА НАД 2,5 МИЛИОНА МЪРТВИ ДУШИ ЗАЩО НЕ АКТУАЛИЗИРАТ СПИСЪЦИТЕ? ПОЛИТИЦИТЕ НЯМАТ ИЗГОДА СЕГА КЕФ ТИ РИБА КЕФ ТИ ПАЛАМУД ОФИЦИАЛНО СМЕ 6,7 МИЛИОНА А ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА 6.8 КАТО ПОД 18 ГОДИНИ НЕ ГЛАСУВАТ ТОВА ГО НЯМА И В ЗИМБАБВЕ ДОРИ

Отговори
2 0
Нищо чудно

Нищо чудно

17.07.2021 | 13:23

Абра кадабра и Герб пак първи.

Отговори
1 1
дупки в държавата

дупки в държавата

17.07.2021 | 09:05

Колко ли още българи, починали в чужбина се водят в избирателните списъци? Ами след като имащите право на глас по списък са 6 800 000, а цялото ни население е под 7 милиона?

Отговори
5 1
И тия като ония

И тия като ония

17.07.2021 | 08:25

И новите като ония - ЦИК, МИК, Вик, ББ, РР - все тая, всички на софрата.

Отговори
4 1
И теюия като ония

И теюия като ония

17.07.2021 | 08:24

И новите като ония - ЦИК, МИК, Вик, ББ, РР - все тая, всички на софрата.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?