Следвайте ни

Да построим лифт до хижа Здравец с бригадирски труд, предлага доцент

viber icon

Преди 35 години пловдивчани събрали 5 млн. лева за съоръжението, но парите изчезнали без следа.

Да се възроди идеята за прокарването на лифт от село Марково за хижа Здравец, поиска доц. Димо Христозов. Пенсионираният преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив настоява да бъде реализиран проектът от средата на 80-те години на миналия век, който отдавна прашасва някъде в архивите на общината.

"По времето на кмета Димитър Бакалов (1986-1988) с надниците от работни съботници и лични парични вноски на гражданите бяха събрани над 5 млн. лева за изграждане на съоръжението. Изготвен бе и идеен проект за два лифта", твърди доц. Христозов. Единият трябвало да тръгне от Марково, а другият - от село Белащица. И двата трябвало да достигнат до хижа "Копривките". За обекта се намерил и изпълнител в лицето на чешката фирма "Татра Пума". Партийните началници от средата на 80-те години дори ударили първа копка в Марково. 

След това се замълча и никой не обясни къде отидоха събраните пари от пловдивчани, обяснява доц. Димо Христозов. Бившият преподавател твърди, че реализирането на проекта е от ключово значение за развитието на парк "Родопи" и ще осигури на пловдивчани евтин и екологичен транспорт до планината, какъвто столичани имат на Витоша.

Идея на Христозов е да се повтори старият модел и вместо да се чака финансиране от държавата или от Европа, пловдивчани сами да построят съоръжението. "Днес се събират пари за всякакви каузи, а каква по-хубава от тази градът да се свърже с планината с екологичен транспорт. Туризмът е здраве и ще е много добре да е достъпен за всички", твърди Христозов. Той предлага Пловдив и съседните общини "Родопи" и Куклен да направят заедно проекта, а за финансирането да се поканят големите фирми от региона. Хората пък могат да участват с доброволен труд.  

Христозов лично е запознал кмета на Пловдив Здравко Димитров с идеята за лифта. От Община Пловдив са изразили готовност да организират обществено обсъждане на подобен проект, както и да потърсят мнение от експерти. 

Ако идеята се приема, могат да се водят разговори със съседните общини и с представители на бизнеса за намирането на евентуални инвеститори. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Бубу

09.02.2020 | 12:09

Време е и ние да си имаме нещо каквото е витоша за софиянци, защо не използваме близостта си до тази прекрасна планина

Отговори
2 0

ИВАН БОЖКОВ

08.02.2020 | 15:05

Супер идея ако се стартира праекта но и да се завърши.Не е невъзможно.Да пишем до премиера Борисов.И да започваме.

Отговори
4 0

Таня Христова

08.02.2020 | 14:06

ЧУДЕСНА ИДЕЯ. ДАНО СКРО НАПРАВЯТ ЛИФТА. ПЛОВДИВЧАНИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ И ЗАПОМНЯТ.

Отговори
3 0

Глупаците свършиха

08.02.2020 | 10:24

Да построим лифт до хижа Здравец с бригадирски труд... и после да бъде отдадена на частен инвеститор

Отговори
2 3

Таня Христова

08.02.2020 | 14:09

Чудессна Идея. Пловдивчани заслужават

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?