71

Път през Лилково скъсява трасето до Пампорово с 30 км

На вниманието на новите областни управители на Пловдив и Смолян

 

От години бизнесът е готов да строи ново трасе, което да свърже Пловдив с Пампорово и Смолян. То може да мине през Лилково и покрай Чудните мостове да се свърже с шосето под Чепеларе, твърдят пътни инженери. Част от него може да се използва и за нова връзка към пътя Пловдив-Девин. В планината има просека за широк горски път, което би подпомогнало строителството на новото трасе. 

Толкова пътища в нищото прокарахме през последните години, но никой не приема сериозно идеята за трето алтернативно трасе между Пловдив и Смолян.

Връзката между двата областни града се осъществява само по шосе,

защото в Родопите няма жп линия или летище. В същото време двата основни пътя през Асеновград и Бачково и този през Кричим често се превръщат в кошмар за шофьорите заради свлачища, срутища и заледяване в тежките зими.

Специалистите предупреждават за още по-тежка ситуации следващите зими. В момента пътят за Смолян няма алтернатива. Преди няколко години на холандски туроператор се наложи да вози клиентите си през Кърджали и Смолян, за да стигнат скиорите до Пампорово, защото над Кричим също имаше срутища.

Новото трасе би скъсило с близо 30 км разстоянието между двата областни града. Освен това такъв път би подпомогнал развитието на селата от Родопската яка над Пловдив и в Чепеларско.

Подобна връзка е съществува от векове по стар римски път, който стигал чак до Беломорието 

Съоръжението е описано в книгата на доц. Митко Маджаров "Римски пътища в България". През 40-те години на миналия век германците правили проект да използват същата просека, за да направят голямо шосе, но до реализация на трасето не се стигнало.

Преди време събирахме документи за този път, потвърди бившият областен управител Здравко Димитров. Той си спомня, че неговият предшественик Тодор Петков също се е занимавал с проблема. 

Бърз път през планината може да увеличи значително интереса на софианци към ски пистите в Чепеларе и Пампорово

 

Само 12 км ни делят от Персенк по черен път, а оттам до Чудните мостове е съвсем близо, разказват жители на Лилково. Твърдят, че по пряка линия са по-близо до Чепеларе, отколкото до Пловдив, и с лека тъга обясняват как за малко и шосето до Девин щяло да мине през селото.  

"Не се сещам за стар римски път в района, но преди време в селото ни два пъти идваха специалисти, правиха замервания и

планираха оттук да минава пътят за Девин", 

разказа бившият кметския наместник на Лилково Атанас Брощилов преди време. Дори били асфалтирани 3 км.

След това обаче трасето било зарязано. Брощилов разказа, че и до ден днешен туристи пристигат в центъра на селото и търсят пътя за Девин, тъй като GPS-ът им показвал, че той минавал през Лилково.   

Това наистина е концептуална идея, която би решила много проблеми в пътната инфраструктура на две области, заяви преди време в разговор с репортер на "Марица" Николай Михайлов, собственик на "Трейс".

Той потвърди, че неговата компания би се включила със сериозно обследване на такова трасе, ако представителите на местната власт станат инициатори на проекта. На ход са новите областни управители на Пловдив и Смолян, които биха могли да свършат нещо наистина важно за свързаността на двата региона. Още повече че с предстоящото откриване на новия граничен пункт с Гърция до Рудозем, през който, за разлика от Маказа, ще преминават и камиони, пътят през Асеновград ще стане изключително натоварен. 

Трасе през Бойково и Лилково ще скъси значително и пътя на софиянци, които пътуват за ваканция на Чепеларе и Пампорово, което ще допринесе значително за развитието на двата курорта. 

 

 

 Алтернативно трасе до Пампорово ще пести време и пари на бизнеса

Използвайки старите пътища в Родопите - римски и средновековни, може да се изгради алтернативно трасе до Смолян или до Пампорово, обясни преди време доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря.  В първата част на това трасе от Пловдив към Родопите може да се използва така нареченият Източен презродопски път, който минава през Тополовския проход, през Юговската планина, оттам към хижа "Пашалийца" и на юг до село Момчиловци.

Строители проявяват интерес и са готови да изградят ново, алтернативно трасе до курорта, ако бъдат осигурени средства. Първоначално вариантът бе то да минава през Храбрино-Орехово-Чудните мостове и ще стига до Персенк, следвайки стар римски път. Маршрутът ще съкрати значително разстоянието до Пампорово, смятат специалисти. А също ще се превърне и в алтернативно трасе. През 2015 г. достъпът до Смолян и Пампорово бе на косъм да блокира, след като свлачища се събудиха и затвориха почти едновременно пътя Асеновград-Смолян и Кричим-Девин.

Според доц. Маджаров обаче, ползването на  съществуващия стар римски път Храбрино-Орехово-Чудните мостове-Персенк при днешните условия  е невъзможно. Причините са две. Първата е, че римският път се движи по най-високите части на планината, на места изкачванията са изключително стръмни и не могат да бъдат преодолявани нито с мотор, нито с АТВ, нито с джип, да не говорим с леки автомобили и автобуси.  Мисля, че осъществяването на строителство там би било много трудно. Другата причина е, че този път е паметник на културата. Той е регистриран като такъв в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство. От години трасето е туристическа атракция, по него е разрешено движението да се осъществява само пеш, обясни преди време Маджаров, който смята, че няма да бъде разрешено върху стария римски път да се строи съвременен автомобилен път.

Има обаче вариант на основата на старите пътища в Родопите - римски и средновековни, да се изгради алтернативен маршрут до Смолян или до Пампорово. В първата част на това трасе от Пловдив към Родопите може да се използва така нареченият Източен презродопски път, който минава през Тополовския проход, през Юговската планина, оттам към хижа "Пашалийца" и на юг до село Момчиловци.

Оттам към Пампорово теренът вече  е много по-лек. Съществува възможност и от хижа "Пашалийца" да се продължи до връх Рожен и през западния хребет да се стигне до Пампорово. Освен това е имало стар път през Радева планина, това е така нареченият Керванджийски път, който е тръгвал от Филипопол, през Станимака и е стигал до изворите на река Арда и оттам до Драма. Този път е съществувал през средновековието и  отчасти е лежал върху стар римски път. По този път през 1706 година минава френският пътешественик Пол Люкас. Керванджийският път тръгва от Станимака през Юговската планина, хижа "Пашалийца", Пампорово, с. Тюрен, с. Кожница, изворите на Арда до Драма.

Ако се търси алтернативно трасе от Пловдив до Пампорово, най-целесъобразно е да се използват  отделни части и от източния римския път, и  от средновековния Керванджийски път, както и части от съществуващия съвременен път.

При строежа на пътища римляните са имали едно основно правило. Те са следвали най-прякото разстояние между тока А  и точка Б. Където е необходимо да се мине през стръмни склонове, те по най-прекия път, с цената на огромни затруднения, са построявали пътя до хребета и оттам по високите равни части трасират пътя до следващата точка.

През средновековието, Османския период и в съвремието при строежа пътищата следват долините на реките, защото се  смята, че е по-лесно, в което аз не съм убеден, разказа преди време шефът на Археологическия музей в Хисаря. Ако проследим историята на  изграждането на съвременния път Пловдив-Смолян, колко разбиване на камъни е паднало, колко бомби са взривени покрай брега на Чепеларска река, едва ли е по-лесно. Римляните са преодолявали с малко по-голяма трудност високите части, после пътят е тръгвал по високите равни части на планината и напряко е стигал до  следващата точка от маршрута, смята експертът.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Дпс

Дпс

25.01.2022 | 14:16

Май някой мисли за дървената мафия, а не толкова за скиорите.

Отговори
0 0
Куку руку

Куку руку

23.01.2022 | 14:43

Смях,смях ,знам от възрастните хора,че това е най прекия път до бяло море,нооо имайки предвид че 75 г.не можаха да оправят пътя до Лилково и Ситово дето 8 км. Какви трасета какви 5 лв.наистина има римски път но той е по билото

Отговори
8 1
Боко

Боко

22.01.2022 | 19:28

То съществуващите пътища да се направят с мостове и тунели, вместо безброй завои.... Те път по върховете ще ми прокарват. И какво като е по-къс , като с тия серпентини ще е по-бавен

Отговори
11 2
abv

abv

22.01.2022 | 19:21

Пълни фантасмагории. Кой ще плати толкова скъп проект. Държавата не можа досега да направи частична трета лента по пътя Асеновград-Смолян. Имаше процедура по ОВОС. Нищо, едно голямо нищо. Накрая държавата даде пари за ремонт за пътя Юговско ханче-Лъки, вместо да инвестира в трета лента. Смолянчани останаха излъгани за пореден път. Най-много се дразня да карам през Чепеларе. Само го дъвчат това околовръстно и чепеларци също са излъгани. Как няма Смолян да е на дъното? Държавата не направени нищо за отдалечени и планински региони като този. Да не говоря за смолянските села, отдавна са обезлюдени, заради липса на работа, а икономиката на региона куца заради отдалечеността и бавното пътуване по този път, поради това, че е с една лента, и следваш всеки товарен камион до удобно място за изпреварване и след това следващия и пак бавене и т.н.

Отговори
16 0
Чепеларец

Чепеларец

22.01.2022 | 18:07

Когато падне метър сняг по билото на планината, как ще стане почистването му. Някой от пътните инженери замислял се е , че вр.Персенк е на 2000 м.

Отговори
19 0
Недко

Недко

22.01.2022 | 17:10

Ако го изпълнят като новия път от Юговско ханче до Лъки - изобщо да не го почват. Днес минах от там - пълен отврат. На проектанта да му отнемат лиценза, а на строителя - доживотно да го ремонтира ! Тесен с остри завои и липса на мантинели и подпорни стени както и отводнителни канавки. Поначало откосите са от по 90 градуса и не за скали а за земни червеникави почви. Ужас за нов път.

Отговори
18 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.01.2022 | 18:44

Новият регионален министър събира сигнали при такива нарушение. Можеш да им драснеш един имейл. Ако имаш и снимки перфе.

Отговори
12 1
Мечтател

Мечтател

22.01.2022 | 16:47

А пътя до бяло море, дето ще го правят китайците през тунел под Родопите, кога

Отговори
14 1
От трън та на глог!

От трън та на глог!

22.01.2022 | 17:30

Тия дена! Шъ стане, ми нали Мата Хари ги открадна парите!Не разбрахте ли, че ги е напълнила в чували и ги занесла у чекмеджето у Банкя!А пък Мамин Ванчо Тъпото откраднал 100мил.и ги скрил у Империал и сега ще лежи у затвора!

Отговори
6 7
Габи

Габи

23.01.2022 | 10:24

Ако не можете или няма какво да кажете по въпроса, престанете да бръщолевите заучени измишльотини и простотии.Но явно да бъдеш дебил е по-лесно.

Отговори
4 3
Мдаа

Мдаа

22.01.2022 | 16:16

Пътят Пловдив - Бяла черква - Хвойна се води част от републиканската пътна мрежа. Е, не е довършен но е трасиран. Сигурно има и проект някъде из дебрите на АПИ. Та ако се завършат тези оставащи около 15 км трафика силно ще се редуцира.

Отговори
18 1
Спокоен

Спокоен

22.01.2022 | 15:41

Най-разумният и евтин вариант е да се направи трето платно на съществуващия сега път Асеновград - Пампорово - Смолян. Всичко друго на този етап са приказки за маса с много мезета и вино и под шипковия храст...:)

Отговори
20 4
излетяхме с братята македонци в космоса

излетяхме с братята македонци в космоса

22.01.2022 | 15:36

Преди двата тунела под Стара планина и двата моста над Дунав или след тях ще изградят път Лилково -Пампорово?!?

Отговори
24 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?