83

Пъстър карнавал гони злите сили от Дедово тази събота

„Карнавали, карнавали…“ е мотото на фотоизложбата и на маскарадното дефиле в празничния за Дедово 9 март.

 

Пъстро маскарадно дефиле и фотоизложба ще се проведат в деня на традиционния месопустен карнавал в Дедово тази събота, на 9 март. Проявите съчетават зададената от местните предци посока и модерния поглед на техните млади наследници. И двете прояви се организират от читалище „Даскал Димо 2022“, в подкрепа на кметското наместничество.

Карнавалното дефиле ще се проведе за втори път. Към предрешените и маскирани дедевчани и тази година ще се присъединят костюмирани ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, с която читалище „Даскал Димо 2022“ си партнира. Читалищното настоятелство е приготвило специален приз – „Златен чан“, за Карнавал №1 и още награди за най-страшна маска и за най-оригинален дамски и мъжки костюм.

Всички карнавали (както в селото наричат маскираните участници в празника) ще бъдат оценявани от специално жури. Това ще се случи около 14 часа. Тогава се очаква карнавалната дружина да се върне на площада подир церемониално-символичната си обиколка из селото. Вече ще е прогонила злите сили и студа и ще е привлякла здравето и доброто.

Цветното маскарадно настроение ще властва в реално време през целия 9 март, но то ще струи и от фотоизложбата „Карнавали, карнавали…“. Включените в нея 16 цветни фотоса (формат А3) са художествен отглас от Традиционния месопустен карнавал’23 в Дедово. Те се предлагат за откупки с дарителска за читалището цел. Всичко това може да се случи в Читалня „Спирката“.

От 14.30 до мръкнало дедевчани и техните гости на обща трапеза ще уважат скарата и бирата, както се полага на празник, преди да заговеят. Както се прави на традиционен месопустен карнавал.

Кулминацията на карнавала е в 18.00 часа, на мегдана, когато празнуващите ще се съберат край запалената купа̀ хвойна. Пак по стара традиция край огъня (символ на светлината, силата и радостта) ще се извие обичайното общоселско хоро.

Празникът се организира от кметското наместничество с участието на НЧ „Даскал Димо 2022“, на Пенсионерския клуб и с подкрепата на спонсори. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?