Следвайте ни

Първенец разчита на Борисов за градежа на нов мост СНИМКИ

Спешно се търсят 1,35 млн. лева

viber icon

Близо 1 350 000 лева са нужни за нов мост в село Първенец. Това сочат последните количествено-стойностни сметки. Парите ще се търсят от държавата.

Експлоатационният срок на стария мост изтича през ноември. Съоръжението, през което ежедневно минават автомобили, камиони и автобуси,

може да рухне и пропадне всеки момент.

То е изцяло компрометирано и е в критично състояние. Мостът бе изграден през 2014 г., след като през август реката срути стария след порой. Тогава с решение на Министерския съвет бе гласувано отпускането на 329 365 лева за аварийно изграждане на мост над реката. Той бе построен за кратко време от бившите Строителни войски, тъй като селото се оказа разцепено на две и живеещите оттатък реката трябваше да заобикалят километри през съседни села, ако искаха да стигнат до центъра на Първенец.  

Тъй като експлоатационният срок на моста изтича в края на тази година,

Община "Родопи" заложи 100 хил. лева и започна действия за проектиране на нов. 

През лятото кметът Павел Михайлов направи съвместна инспекция със собственика на фирмата, ангажирана с проектиране на новото съоръжение - инж. Ясен Ишев, и кмета на селото Ренета Плевнелиева.

Проектът  предвижда на мястото на опасната бетонна конструкция да се изгради нов стоманобетонов мост с габарити малко над 12 метра. Предвидено е 7-метрово пътно платно и тротоари от двете страни. 

Изграждането на новото съоръжение ще струва около 2 милиона лева, стана ясно тогава. Тъй като общината няма пари за нов мост, ще разчита на подкрепа от държавата. 

„Изпратихме писмо, адресирано лично до премиера Бойко Борисов, за възможност да получим пари от държавния бюджет. В него сме обяснили, че ако не се намери решение,

след месец ноември мостът трябва да спре да се използва.

Кореспонденцията е още от месец февруари, но пандемията забави работата с националните институции”, коментира кметът Павел Михайлов по време на инспекцията това лято. 

Ако съоръжението бъде затворено, част от местното население ще остане изолирано. Затова хората в Първенец започнаха да събират подписка, която адресираха лично до министър-председателя.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

лукова глава

лукова глава

08.10.2020 | 19:01

Г-н кмете Михайлов бе ти за всичко разчиташ на някой друг като те гледам!

Отговори
3 0
Майтапчийски:

Майтапчийски:

05.10.2020 | 17:55

Да не разчита!

Отговори
3 0
Милко

Милко

05.10.2020 | 13:40

М даа, каним РадеФ, разчитаме на Борисов. Що така бре селянджъри?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?