Следвайте ни

Първенец към инвеститора: Вместо кариера направете оранжерия! ОБЗОР / ВИДЕО

viber icon

Общественото обсъждане за бъдещо изграждане на кариера в района на Първенец разпали страстите в селото. Местните  и инвеститорът влязоха в остър спор заради бизнес намеренията му. За разискванията беше дошла и голяма група хора от съседни общини.

Инвеститорът е фирма „Толи“, която иска  да добива пясък и чакъл на площ от 210 дка до Първенец.  Сред протестиращите изненадващо се появи и лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова. Тя пристигна пред читалището в селото, за да защити интереса на жителите. Попитана от инвеститора в какво качество идва на общественото обсъждане, Манолова отговори, че е адвокат на недоволните. 

Сагата с кариерата край Първенец продължава от години, а по настояване на жителите се стигна и до обществено обсъждане. Местните се опасяват от увеличаване на трафика и разрушаване на инфраструктурата заради близо 300-те тежкотоварни камиона, които ежедневно ще излизат на околовръстното шосе, за да обслужват кариерата. Освен това, според тях, и земите им ще станат неизползваеми. "Аз не искам рекултивирана земя след тежка експлоатация. Имаме такива примери и там нищо не вирее. Освен това хората са направили кладенци, защото има капково напояване  за лозата, черешите. Моментално кариерата ще намали нивото на подаваната вода и всичко ще изсъхне", каза  Йордан Воденичаров.

По план общественото обсъждане трябваше да започне в 10:30 часа. Вместо това обаче половин час по-рано защитници на инвеститора окупираха площада пред селското читалище. Те посрещнаха заинтересованите граждани с бели тениски с надпис „Искам работа“.  По думите им не са дошли организирано, просто искат препитание.

Златка разказва, че е с 3 висши образования, едно от които - учител по биология, но от 7 месеца е безработна. Мъжът й  работи на три места, за да издържа семейството. Именно заради безработицата решила да подкрепи инвеститора в желанието му да разкрие нови работни места. От думите на други симпатизанти пък се оказа, че не знаят защо са там. 

Появата им бързо разпали страстите, за кратко превърна общественото обсъждане в махленска свада и забави началото му. До тук се стигна, защото защитниците на инвеститора влязоха в залата, където се проведе дебата. За сметка на тях обаче се наложи част от жителите на Първенец да останат отвън. Причината – ограниченият капацитет места заради COVID-19. Според местните място им не е там и затова те ги посрещнаха с викове „Вън. Защо сте тук?“

Емануела Караманова от Брестовица, която беше дошла да подкрепи протестиращите, заяви, че ако имала тениска на нея ще пише: „Върнете ни водата. Не ни отнемайте въздуха“. След кратка свада между двете страни все пак обсъждането започна. 

Инвеститорът Тодор Воденичаров обясни, че докладът по ОВОС за кариерата дава положително становище за въздействието върху околната среда, а кариерата може дори да бъде полезна за региона. Тя ще открие много нови работни места. 

Според Мая Манолова обаче цялата процедура по ОВОС била незаконна. Причината е, че разрешителното за търсене и проучване за индустриални материали е издадено през 2011 г. Процедурата по ОВОС обаче е прекратена от РЗИ с мотива, че има опасност за здравето на хората. „Инвеститорът не е обжалвал в посочения 18 месечен срок, т.е. необходимо е ново разрешително, а такова няма", разясни Манолова.

Отговорът на инвеститора беше лаконичен: "Докладът е изрядно написан и обоснован“. Ръководителят на доклада по ОВОС Павел Пандърски подчерта, че опасност за околната среда и хората няма, защото кариерата е баластрена и няма да има взривове. "Това са наноси, които съществуват- 60 % чакъл, 20 % - пясък и 50 % глина", каза Пандърски. Той увери недоволните, че водата им няма да намалее в следствие на заустване. Инвеститорът щял да използва вода от сондажен кладенец, който предстои да бъде узаконен. 

Част от бъдещата кариера е на територията на земи, които са частна собственост и се обработват от земеделски производители, посочиха още хората на обсъждането. По думите им 53% от терена бил с трайни насаждения – череши, лозя. Местните дори дадоха предложение на инвеститора вместо кариера да направи 200 дка оранжерия. 

"Три милиона тона чакъл в рамките на 35 години ще се извозват от кариерата в Първенец. Това неминуемо ще съсипе инфраструктурата", заяви Мая Манолова.

Жителите на селото са внесли подписка в Общинския съвет, в която 1500 души декларират, че не са съгласни там да има площадка за добиване на баластра.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Поддръжник на баластриерата

Поддръжник на баластриерата

25.09.2020 | 09:19

Айде сега господина с тридесетината работника в насажденията да ни покаже колко осигуровки и данъци е платил на държавата... Очакваме включване...

Отговори
0 1
Аман

Аман

24.09.2020 | 08:29

аман от кариери в околните села. Кариера до кариера, тонове прахоляк по зеленчуци и овошки, стотици тежки камиони, летящи с бясна скорост през селата и тресящи къщите като при земетресение. Малко ли копаят навсякъде, че искат още ?!?!?!?!?

Отговори
4 0
Ами сега?

Ами сега?

23.09.2020 | 18:45

Кмета на община Родопи- Павел Михайлов каква позиция изрази? Пари е взел преди изборите с обещание за кариера.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?