Следвайте ни

Отиде си емблематичен гайдар от Родопите

viber icon

В края на ноември от този свят си отиде един от емблематичните родопски гайдари - Стою Чонгаров от смолянското село Бостина.

Бай Стою, както го наричаха всички, напусна този свят на прага на 90-ата си годишнина и до последно надуваше гайдата редом с младите от родната си Офеева планина. Той бе един от най-възрастните гайдари в Родопите с Манол Ташков от Девин.

През последните години Стою Чонгаров бе неразделна част от оркестър „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев. Той бе и един от първите гайдари на прочутия оркестър „100 каба гайди“, основан от Апостол Кисьов.

"Стою Чонгаров ще остане в сърцата ни като добър и ведър човек. Ще ни липсва неговият млад дух, неповторим родопски хумор и впечатляващата му осанка", написаха неговите последователи от гайдарския оркестър.

Стою Чонгаров беше лице на големите Роженски събори, както и на гайдарски надсвирвания в Родопите. Прочута беше и неговата стара тепавица в родното му село Бостина, в която се перяха килими, халища и вълна от целия Смолянски регион. Даракът му беше отнесен при едно от наводненията в този край и той тъгуваше много за него, казват съседите му в Бостина, откъдето е и гайдарят на Валя Балканска - Петър Янев.  Фотографии с неговата осанка са запазени от първите Роженски събори в Историческия музей в Смолян, както и в много чуждестранни изложби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Toni

Toni

08.12.2020 | 14:11

Бог да го прости страхотен човек весел засмян и добър гаидар

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?