Следвайте ни

От "Воля" атакуват отказа за отстраняване кмета на Калояново

viber icon

Политическа партия "Воля" подаде жалба в Адмминистративен съд-Пловдив срещу решението на Общинската избирателна комисия - Община Калояново,  с което е отказано предсрочното прекратяване пълномощията на кмета на Калояново Георги Георгиев. Причината е осъдителна присъда за шофиране след употреба на накротични вещества.

На 25. ноември ОИК в Калояново се е събра на заседание, за да отстрани кмета. Комисията обаче не събра необходимото квалифицирано мнозинство от две трети - 8 гласа в подкрепа на отстраняването. Точно 1 глас не достигна, за да прекрати кметуването на Георгиев. 7 човека са били "за", а 4 "против" отстраняването му, без да изложат мотиви защо отказват да спазят закона. Един от гласовете "против" е бил предложен от ПП ВОЛЯ в ОИК в Калояново. Лицето било подало вече оставката си от комисията пред ЦИК, за да не бъде подлагано на натиск при следващо гласуване, както и поради опасността от налагане на лични глоби в размер на 2500 лв. за неизпълнение на закона.

Председателят на партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки е упълномощил пловдивския общински съветник Стефан Аксиев да подаде жалба от името на партията в Съда. За целта е нает адвокатът Кристиан Гьошев - опитен в изборното право, участвал в няколко общински и районни избирателни комисии, включително като председател и зам.-председател в Пловдив и областта.
Адвокат Гьошев заяви, че решението страда от няколко порока на административния акт, единият от които бил липса на мотиви. Нито в решението си, нито в протокола от заседанието ОИК не била записала причините, поради които 4 души са дали гласа си "Против" отстраняването на Георги Георгиев.

Също така, според юристът има и съществено разминаване между изложеното като факти в решението и неговия диспозитив, с който е постановен отказ за прекратяване на пълномощията.

От партията смятат, че Георги Георгиев ще се опита да забави хода на делото и съответно да продължи да заема поста на Кмет възможно най-дълго, макар и при липса на съвместимост.
Оказа се, че ПП ВОЛЯ към настоящия момент е единствената с правен интерес, която атакува отказа на ОИК да отстрани кмета на Община Калояново. Законът за местно самоуправление и местна администрация изрично посочва в чл.42 ал.5 кои лица имат право да оспорят решението на ОИК. Това са заинтересованите лица от решението - в случая такова е само Кметът Георгиев, централните ръководства на партиите и коалициите участвали в изборите и упълномощените от тях лица, които имат избрани представители в Общинския съвет. Според практиката на Върховния административен съд граждани,  общински съветници или кандидати за кметове, нямат правен интерес да подават жалби и същите се оставят без разглеждане, ако са подадени от тези лица.
Сезирана е и Окръжна прокуратура-Пловдив, ръководителят на която може да упражни правото си на прокурорски протест срещу решението на ОИК.

Припомняме, че Георги Георгиев е избран за втори мандат като кмет на Община Калояново, област Пловдив през 2019 г., издигнат от Местна коалиция СДС, вкючваща Съюза на демократичните сили и Партия "Български демократичен център" /със старо име ЛИДЕР - на бизнесмена Христо Ковачки/.
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?