49

Обстрелват с яйца камионите на "Европейски пътища" АД на входа на Белащица

Плащаме си данъците и спазваме законите, а сме принудени да търпим своеволия и агресия пред погледа на униформените! Къде е държавата, питат от компанията.      

 

Яйца полетяха срещу брандирани коли и камиони на "Европейски пътища" АД, един от концесионер на кариерите над Белащица. Техниката и служителите на компанията са станали жертва на агресията в сряда следобед, каза пред "Марица" Лазар Бекирски от фирмата. Неговата кола също е попаднала под обстрела. 

"Вярвахме, че срещу нас имаме разумни хора, макар и опоненти в случая. Надявахме се, че с

диалог можем да се разберем с хората от селото

и да си вършим работата, без да им пречим. Явно не се получава. Досега е имало дребни пререкания по време на протести, но не сме стигали до такива крайности, каквито се случиха в сряда", посочи Бекирски.

Към 16.30 ч. той се прибирал със служебна кола от Асеновград към село Белащица. "Точно преди табелата на Белащица има легнал полицай, а отстрани спрял автомобил, на който първоначално не обърнах внимание.  Намалих доста скоростта, за да мина през легналия полицай. В този момент момчета от кола, които са ми добре познати от протестите и не са от селото, хвърлиха няколко яйца. Две от тях попаднаха по колата - едно на предното стъкло, друго по задната врата. Не спрях, за да не влизам в конфронтация с тях, пък и не знаех какво ще се случи. Продължих си и стигнах при камионите на пътя, където са ни спрели и не ни позволяват да работим. Видях, че по камионите също са хвърляни яйца, шофьорите ми казаха. Това ме шокира. Яйцата бяха хвърлени точно по фирмените надписи. Направих един жест към тях - повдигнах си ръцете с въпрос защо го правят.

Насреща само ругатни

Не съм очаквал, че може да има такива вандалщини. Правят ги няколко души, професионални протестъри. Явно селото не ги подкрепя, защото почти никой не идва при тях напоследък", посочи Бекирски. 

По думите му, на барикадата вчера пак имало 12 протестиращи. "Ядат кебапчета и кюфтета, позволяват на абсолютно всички да преминават, дори на по-големи камиони, само не на нашите. Полицията стои от едната страна до нас, а от другата страна са тези, които протестират. Какъв протест е това, нямам представа. Ние търпим страхотни загуби в момента. Вече няколко седмици не ни позволяват да си влезем в имота, даже не може да го видим. Нищо не можем да свършим, а имаме договори, които трябва да изпълняваме", коментира служителят на "Европейски пътища" АД. 

Бекирски посочи, че след вандалщината се е обърнал към полицията. Вчера на място пристигнал началникът на районното полицейско управление, който е разговарял с него и с протестиращите. "Увери ме, че са му обещали, че повече няма да има такива ексцесии", добави Бекирски.    

Ябълката на раздора

Припомняме, че напрежението между хората и "Европейски пътища" АД е заради кариерите в Белащица. Втора седмица протестиращи блокират селото и не пускат тежките машини да изнасят инертен материал, който е на склад в обекта. Междувременно тръгна мълва, че село Марково ще стане алтернативен маршрут заради блокадата при Белащица. Това стана повод кметицата на Марково Десислава Терзиева да излезе с остра позиция. От "Европейски пътища" твърдят, че техни камиони не са използвали такъв маршрут, и поискаха извинение. Плащаме си данъците и спазваме законите, а сме принудени да търпим своеволия и агресия пред погледа на униформените! Къде е държавата, питат от компанията.

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?