49

Община „Родопи“ се включва в инициативата Европейски дни на наследството

Турове за ентусиасти показват забележителностите на Ситово

Културно–историческото наследство и природно разнообразие на община „Родопи“ ще бъде напълно достъпно за всички, които искат да се „докоснат“ до нейното богатство в рамките на  инициативата Европейски дни на наследството.

Родопското село Ситово ще разкрие тайните си за всички, които го посетят на 17 и 18 септември. В двата дни  община „Родопи“ организира безплатни природно-исторически турове под надслов „Мистиката на село Ситово“.

 Археологът Елена Божинова, с помощта на местен планински водач, ще покаже на гостите на селото част от забележителностите на района. Обходът ще включва тракийския скално-култов комплекс „Щуда града“, неразгадания и до наши дни Ситовски надпис и  църквата „Света Петка“, строена през 1848 година.  

Групите ще тръгват в 9,00 часа от  центъра на селото. Организаторите предупреждават, че маршрутът не е подходящ за хора с двигателни проблеми.

А докато трае обиколката, ситовските майсторки на родопска кухня ще забъркат клинове, пататници, марудници, тикълници и фасул на тава. Като част от събитието на гостите ще бъде предложена и безплатна дегустация на родопските специалитети. 

Второто събитие, с което община „Родопи“ се включва в Европейските дни на наследството е с адрес Брестовица.

Отново  на 17 и 18 септември, от 9,00 ч. до 19,00 ч. безплатно за всички посетители ще бъде отворена Влаховата къща – паметник на културата от местно значение. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища. Днес възрожденската сграда е превърната в музей на виното.

Освен че ще могат да разгледат къщата, гостите ще опитат местните вина и фермерски (млечни и месни) продукти , като се включат в организираната дегустация.

Форумът ще събере над  12 местни производители от Брестник, Брестовица, Цалапица, Марково, Устина и други населени места от Родопската яка. Входът за дегустациите е 5 лв. 

С тези две инициативи община „Родопи“ се включва за първи път в инициативата Европейски дни на наследството, които тази година имат своето 39-то издание. 

Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който човешката дейност оставя върху природното и културното наследство на Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?