49

Община "Родопи" с балкански приз по туризъм

Сред наградените са виден ресторантьор под тепетата и фамилия Кесови

Община "Родопи" получи важен приз по време на осмото издание на Балканските туристически награди в София. Общината, в която влизат 21 села от Родопската яка, бе отличена в категория "Историческа дестинация". Сред финалистите от Пловдив са още ресторант "Мусони", който е обявен за най-добра гурме дестинация. Заведението се наложи под тепетата като място, в което вкусната морска храна се допълва от пианото в ъгъла. "Мусони" е поредната перла в короната на известния бизнесмен Иво Проданов, създал знаковите ресторанти "Хемингуей" и "Мемори" в Пловдив. Призът за най-добър семеен атракционен туризъм отиде при други пловдивчани - фамилията Кесови, собственици на "Markovo Pdrk& SPA hotel".

32 златни статуетки бяха връчени миналата вечер в хотел "Премиер" в София. Събитието отново акцентира върху приятелството и добросъседските отношения на Балканите, а в различните категории бяха отличени общини, туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Гърция, Северна Македония, Турция и Косово. Специалните гости на събитието бяха  Делфин Плана - посланик на Република Косово, Лиляна Арсова - главен юрисконсулт на Министерството на туризма, Катя Биска - член на Гръцко-евразийската търговска камара, Йордан Йорданов - зам.-председател на сдружение "Туризъм", Николай Кръстев - кореспондент на Македонската информационна агенция в София, телевизионната звезда Георги Низамов и медийни партньори, които връчваха златните статуетки.

По време на събитието съорганизаторът на Балканските туристически награди - журналистът и пиар Патриция Кирилова, получи признание за упоритата работа по изграждане на приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония. "Като председател на Туристическата камара към Съюза на стопанските камари на Република Македония номинирам Патриция Кирилова за амбасадор на македонския туризъм в Република България", каза в официално обръщение към гостите един от водещите авторитети в туризма на Балканите - г-н Аркан Керим. Той получи специалната награда за най-добро промотиране на туризма на югозападната ни съседка, която достигна пето място в света като дестинация с най-голям ръст на чуждестранни туристи. За периода януари-септември 2022 г. спрямо същия период на предходната година броят на туристите в Северна Македония се е увеличил с 37.0%, а именно: местните туристи с ръст от  4.3%, а чуждестранните - с рекордните 88.2%.

Призьорите се насладиха на вечните фолклорни ритми със звездата на българската фолклорна сцена Венцислав Пенев - солист на БНР и на ансамбъл "Нестия", ръководител на ДФ "Канарчета". С него танцуваха и младите таланти на детския ансамбъл "Бисерче". Съводещ събитието бе новото лице на театралната сцена, както и на българския радио- и тв ефир - Емил Христов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?