Следвайте ни

Областният управител подкрепи Инициативния комитет срещу кариерите в Белащица

viber icon

Областният управител Ангел Стоев декларира своята готовност да съдейства за решаване на проблемите с кариерите над Белащица и безводието в селото в срока на неговото управление. Това стана ясно по време на среща с инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“, на която се разгледаха няколко основни проблема.

Концесионният договор на „Холсим кариерни материали Пловдив“ изтече още през февруари тази година. „Те не само нямат право да работят, но и липсва основание техниката им да продължава да стои там. Необходимо е да започнат да правят рекултивация“, категорични са от комитета. От „Холсим“ са поискали удължаване на концесията и включване на нова площ. Екоинспекцията е изпратила процедурите на ОВОС. Междувременно Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето на кариерата над Белащица. Магистратите прецениха, че концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основание и актът за това се отменя. Решението бе обжалвано пред ВАС, а оттам потвърдиха решението на Административен съд Пловдив. От инициативния комитет изразиха силно безпокойство, че това ще породи голямо напрежение.  

Договорът на другия концесионер - „Европейски пътища“, изтича след осем месеца и досега поне няма заявено инвестиционно намерение за удължаване на срока. Съществува още един проблем – кариерите могат да активират четири свлачища в района.

На второ място е безводието в Белащица през летните месеци, от което страдат живеещите там. Кариерите са изградени върху три карстови извора, а водоизточник не е направен точно по тази причина.

Всички са наясно със запрашаването от извозването на инертните материали, шума и тормоза от кариерите, подчертаха от инициативния комитет. Те са категорични, че няма вариант, в който да допуснат кариерите да продължат да работят и подчертаха, че в Белащица хората са готови да излязат на протест, ако няма развитие в полза на населението. От комитета допълниха още, че община „Родопи“ застава зад техните искания и желае да развива тази зона за отдих и туризъм.

„На ваша страна съм. Доволен съм, че гражданското общество се събужда. Максимално ще вникна в проблема. Моето желание е той да се разреши, заяви областният управител, и допълни, че интересите на хората са най-важни, а животът и здравето са безценни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

иван

иван

28.05.2021 | 17:02

БЕЗВОДИЕТО В БЕЛАЩИЦА СЕ ДЪЛЖИ И НА ЕЖЕДНЕВНИ АВАРИИ ВЪВ В И К МРЕЖАТА.ВСЕКИ ДЕН ТЕКАТ ЧИСТИ ВОДИ ОТ ГОРНИЯ КРАЙ НА СЕЛОТО ДО ДОЛНИЯ ПО ЦЕНТРАЛНАТА УЛИЦА.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?