Следвайте ни

Нова стълба води до скалния феномен Караджов камък

viber icon

Освен тракийското светилище Белинташ, другата атракция над селото на милионерите е феноменът Караджов камък. Той е само на час и половина път от селския мегдан. До самата атракция води стара дървена стълба, която вече е в окаяно състояние. „Направих докладна записка до кмета на Асеновград д-р Христо Грудев за поставяне на нова метална стълба на мястото. Сега има опасност хората, които се качват, да паднат и да се наранят”, казва Райчо Тютюнджиев.

Изникнал и друг проблем - оказало се, че в основата на камъка има частна земя. Трябвало да издирят собственика и да му искат разрешение за новата стълба. Каквото е необходимо, вече е направено.

Според легендата, в която местните вярват, оттук минал с коня си Стефан Караджа. И от копитата му останали следи. Според писателя Николай Хайтов феноменът е свързан с прочутия явровски хайдутин Караджа войвода. Башибозуци отвлекли и изнасилили любимата му Драгана. Избил ги до крак и първата зима, преди да си направи чета, спал под този камък.

Според друга легенда Караджа войвода чул, че шайка башибозуци вилнее в Мостово. Ударил ги с четата и избил 25 от тях. Само един оставил жив и го пратил с хабер до валията в Пловдив, който гласял, че раята вече няма да търпи азиатските безчинства. Валията изпратил редовен аскер, обградил четата на Караджов камък и там убили войводата.

Процепът на интересния скален феномен е висок 18 метра. На върха му се виждат 6 изтрити от времето стъпала. Предполага се, че са от траките. През 2004 г. екипът на археолога д-р Иван Христов започна разкопки. Откритата на обекта керамика е между 8. и 6. век преди новата ера от т.нар. ранна желязна епоха. Екипът открива и второ селище - от края на 3. до началото на 4. век.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?