Следвайте ни

Нов проблем в Брестовица: ВиК погазили закона с избрания строител на новия водопровод

viber icon

Позиция на областния управител на област Пловдив – Ангел Стоев, във връзка със замърсяването с манган на питейната вода в Брестовица:

Във връзка с изключителната важност на общественозначимия казус с питейната вода на Брестовица и разгърналата се широка дискусия, касаеща положението на хората от засегнатия регион и отговорността на обществени институции и ведомства, искам да посоча категоричните факти до момента.

На изисканата от мен, в качеството ми на областен управител, информация относно обстоятелствата, свързани с проведените обществени поръчки и финансирането им, от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив изпратиха отговор, от който става ясно, че проведените процедури са извършени без предварителна покана за участие, както и че финансиране за тях не е осигурено, но и не са постъпили официални основания за отказ за осигуряване средства за финансиране.

Изпратих писмо до изпълнителен директор и до председател на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ с искане да ми бъде предоставено копие на протокол, съдържащ взети решения и мотиви по повод финансиране на представения от ВиК – Пловдив проект за цялостна реконструкция и подмяна на водопроводната мрежа и изграждане на нова водоснабдителна система на село Брестовица.

От протокола на заседанието на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД на 16.04.2021 г.  става ясно, че отказът от финансиране категорично не е политически ход, а обективно мотивирано решение за защита на публичния интерес. Припомням, че служебното правителство начело с г-н Стефан Янев встъпи в длъжност на 12.05.2021 г. 

В протокола са изложени следните мотиви: 1. ВиК Пловдив е сключил договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. 2. Проведените обществени поръчки от ВиК Пловдив не съответстват на становището на Агенцията за обществени поръчки, което поставя под съмнение законосъобразността им. 3. Липсва информация за начина, по който е извършен подборът на участниците и на какви критерии е следвало да отговарят същите. Надзорният съвет посочва, че избраният за изпълнител няма необходимия опит в изграждане на ВиК инфраструктура. 4. Сключените договори не са обезпечени с гаранции за добро изпълнение. 5. Компрометирана е Техническата спецификация, тъй като същата съдържа неприсъщи за предмета на поръчките дейности.

В заключение Надзорният съвет подкрепя усилията за трайно решаване на проблема със замърсяването на водата в с. Брестовица, но за целта ВиК Пловдив, под прекия контрол на Управителния съвет, следва да извърши необходимите и законосъобразни действия – избор на подходящо техническо решение за елиминиране източника на замърсяване, изготвяне на законосъобразна Техническа спецификация и гарантиране на законосъобразно проведена обществена поръчка при спазване на разпоредбите на ЗОП, включително при избора на вида на процедурата.

Проблемът с чистотата на водата в Брестовица продължава и към настоящия момент, независимо от изградените нови сондажи. От чешмите на жителите на селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода. На 12 и 13 юни 2021 г. отново са регистрирани аварии. 

В Областна администрация Пловдив има постъпила подписка от Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ и Инициативен комитет „Кадиево“ със събрани над 1000 подписа с искане на оставката и търсенето на съдебна отговорност на целия ръководен екип на ВиК Пловдив, както и за отстраняването на ръководствата на РЗИ Пловдив, на Басейнова дирекция – Източнобеломорски район, за отстраняване на главния архитект на Община „Родопи“ и срещу цената на водата.

Считам, че решаването на този тежък проблем трябва да бъде приоритет, около който да се търси обединение, тъй като касае висша ценност – здравето на хората. Затова инициирам обща среща с Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“, Инициативен комитет „Кадиево“, кмета на Община „Родопи“, ръководството на ВиК Пловдив и представител на „ВиК холдинг“ на 16.06.2021 г., сряда, от 14:00 ч. в конферентната зала на Областната администрация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Потърпевш

Потърпевш

15.06.2021 | 21:38

На най- големия си враг не пожелавам да бъде инакомислещ в колектив и началници от ГЕРБ.

Отговори
2 1
ВиК МАФИЯ

ВиК МАФИЯ

15.06.2021 | 13:16

СПАРТАК НА ДУЗПАТА! Тоя когато и да си тръгне винаги ще е късно!!!

Отговори
4 3
За прокуратурата

За прокуратурата

15.06.2021 | 13:14

Марица ? Какво стана с вашите разследвания за приятелския кръг около Тотев и Спартак Николов ? ВИК купува от Фирми свързани с баба му .Фирма от приятелския кръг на ВиК купи част от бизнеса на фамилия Тотеви .Разследване на "Марица": Приятелският кръг Николов-Тотев строи в сърцето на парк "Родопи" .Фаворит на Тотев разписа неработещата е-система в градския транспорт .Скандал! Назначиха във ВиК шеф, провалил Транспортния проект .ВиК-Пловдив захранва избрани фирми с поръчки за милиони .Белезници щракат в София и в Перник. А в Пловдив - кога? .Тотев командирова и Златин Велев при Спартак .Наследството на Тотев: Шефовете на ВиК пазарували апартаменти от строителя на "Лаута Гардън" .Двама шефове във ВиК Пловдив си делят 100 бона .Корупция със срок на годност: Приятелският кръг на Тотев напазарува евтини общински имоти .Началникът на тъщата - абониран за обществените поръчки на ВиК .Четете в "Марица": Антикорупция изпусна на косъм Спартак Николов и Кацарски .Октоподът Николов-Тотев заграби имоти за 9 млн. евро ????????????????????????????????????? Какво става защо не пратихте в прокуратурата и на Бойко Борисов тези статии. Ето за това в Пловдив ГЕРБ ще загуби окончателно на предстоящите избори. Бойко Бойко спиш ли

Отговори
6 2
Иван

Иван

15.06.2021 | 12:40

Спартак Николов докога ще го държите заврян в кацата с меед ?

Отговори
7 1
Манол

Манол

15.06.2021 | 13:12

Отговорност носи лично Спартак Николов . Избрал фирма в нарушение на закона за обществените поръчки сещайте се защо . Иван Тотев и Митко Колев бяха обвиняеми за подобно деяние свързано със зоологическата градина.. Веднага министъра да уволни Спартак Николов а във ВИК са и Златко Велев ,Вихър Захов ,Борислав Кръстев ,Ани Лафчиева и още видни специалисти от ГЕРБ.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?