49
Следвайте ни

Над 100 килограма риба раздадоха в Първенец за Никулден

viber icon

Риба за здраве и благоденствие на селото и община „Родопи”  по случай  празника Никулден подариха кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Първенец Ренета Плевнелиева. 

Обредната храна, която жителите на селото ще сложат на никулденската  трапеза, беше осветена от отец Ерм. Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена пред сградата на кметството в селото, лично от двамата кметове при спазването на всички противоепидемични мерки.

„Задължителен елемент в обредността на Никулден е приготвянето на риба. Решихме тя да е сурова. Така  всеки ще може да я приготви по собствен вкус и желание за празника, който се чества на 6 декември”, коментира Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец.

Кметът на община Родопи” пожела здраве, благодат и доброта.

„Ние винаги сме били социална община и правим поредния жест към хората. Зная, че с това няма да подобрим благосъстоянието на жителите на Първенец, но все пак това е отношение към тях”, коментира кметът Павел Михайлов. Той припомни, че началото на инициативата е поставено миналата година, но тя вече ще се утвърди като традиция за селото. 

„В Първенец  се случиха  много добри неща и селото се преобразява. Сигурен съм, че много хора оценяват обективно свършеното от нас през последните месеци. Днес започва ремонт на улиците „Пролет” и „Цар Борис”, чрез публично-частно партньорство ще изградим фитнес на открито, имаме проект за площада на селото”, каза кметът. Той зарадва хората с новината, че до края на годината се очаква да приключат съгласувателните процедури за реставрация и консервация за храм „Св. Св. Константин и Елена”, който е паметник на културата от местно значение.

„Дори понякога да има моменти, когато търпението се изчерпва, трябва да запазим вяра в себе си и целта си”, категоричен е Павел Михайлов. 

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. На територията на община „Родопи” днес празнуват над 1200 души. Най-много са с името Николай-512 и Никола-343.Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 23 души, а Колю – 8. Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 95, а с Николинка – 39.  84 са носителките на името Никол, а на Нина-68 жени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?