Следвайте ни

В Родопската яка сеят райграс, по селата вадят разсадите

viber icon

Хората сякаш свикнаха със социалната изолация. Улиците са безлюдни, все по-рядко някой си позволява да излиза от вкъщи. Дворовете спасяват много от жителите в селата и им помагат по-лесно да преживеят извънредното положение в страната, разказват кметовете на малките населени места край Пловдив. Допреди 3-4 дни те се оплакваха, че трудно се справят дори с пенсионерите от селото, които не престават да се събират по седенки.   

"Сега си стоят по къщите и използват хубавото време, за да си почистят дворовете. Някои домакини вече са готови с цветните лехи, подготвят и саксиите на двора", разказва кметицата на Браниполе Даниела Стоилова. 

Бившият кмет на Марково и настоящ съветник Пламен Кабаков разказва, че използва времето за изолация и слънцето навън, за да подготви двора и да засади нов райграс. 

"Сутрин съм зает с онлайн уроците на двете деца. Докато аз следя как протичат, съпругата ми, която е начален учител, в другата стая изнася онлайн урока на нейните малки ученици", разказа Кабаков. След това цялото семейство е на двора. Децата играят, а аз смятам да се захвана и да направя една пейка, а след това да засадя нов райграс. Все се канех да го направя, но все не ми оставаше време", разказва Кабаков. И допълва, че вижда как съседите му също са по домовете си, някои вече са направили пролетното почистване из дворовете. Други пък са се заели с леки ремонтчета. 

В селата край Подбалкана или в полето пък се заеха със селскостопанска работа. В Баня изкараха разсада от домати под найлонови тунелчета. Засяха и картофите. 

Съседи обсъждат положението с коронавируса през оградите, пенсионери и работещи от дома или в отпуск правят конференции два пъти дневно, около 10 и 17 часа, през оградите на дистанция от няколко метра.  

"Прогнозата е, че времето през новата седмица се влошава към сряда, затова посях картофите в събота и неделя", сподели пенсионерката Стоянка Георгиева от Баня. Сега не се среща с внуците и правнуците заради мерките, но пък работи усилено в градината. В хубавото време тя успя да направи парник за разсада от домати и подреди младите коренчета в две бразди под тунел от полиетилен. 

Лукът и чесънът, който посяхме преди 2 седмици, вече е поникнал, сега лекичко го наторихме, разказа жената. 

Неин съсед от същата улица пък вдига еднофамилна къща в двора си. Понеже е майстор строител, действа усилено сам, без да събира работници. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?