Следвайте ни

Марково на крак заради избягалата Яна

viber icon

Близо денонощие жители на Марково издирваха избягалата паунка Яна от частен двор в селото. Най-доволен се оказа партньорът й Инди, който цял ден разтревожен я викаше, разказаха хора от селото. Красивото пернато избягало от двора в събота и на няколко пъти било забелязвано по покривите и дворовете на къщи в Марково. Загрижена за паунката собственичката й я търсеше през целия ден, след като хора пускаха снимки на странната огромна птица във Фейсбук. 

"Ако замръкне неприбрана, това ще е нейният край", написа загрижена в социалната мрежа стопанката на птицата. Това активира хората в мрежата и всеки, който забеляза птицата с огромна шарена опашка пусна снимка във ФБ. Късно вечерта Яна бе открита и прибрана, а собственичката й благодари на всички, като кръсти нарече паунката си Яна - Калпазана. 

Историята с издирването на пернатата Яна, напомни много на жителите на Марково за издирването на кенгуруто Кенчо, което избяга преди 7 г. от частен зоопарк в двор на бизнесмен в  квартал "Коматево" и се засели в Родопската яка, като бе забелязан в Марково, Белащица и Брестник. В издирването му се включиха и ловните дружинки на селата, но не можаха да го открият.  В продължение на две седмици австралиецът забавляваше и стряскаше местните. Той многократно бе забелязван в градините между Марково и Белащица.

"Не съм го виждал, но онзи ден е изненадало съседа Васко, докато нареждал щайгите с черешите. Скочило връз тях, бръкнало с крака и извадило няколко череши", разказа тогава жител на Брестник. Той побягнал към магазина и се развикал: Кенгуру, кенгуру. Всички го гледали и му викали: Това момче се е побъркало.

Друг очевидец пък разказа тогава в социалната мрежа, че видял с очите си как  животното скачало по 8 метра наведнъж. Било едро, според него тежало около 60 килограма.

Австралиецът бил доста плашлив и като видел хора, веднага изчезвал. Затова в продължение на два месеца бозайникът подскачаше из градините между селата и се хранеше с череши. 

Появата на екзотичния бозайник се превърна в една от най-обсъжданите теми и във форумите. "Карах край гората,  пътят е черен, гората от череши. Стои с гръб, беше далече, смрачаваше се. С малка глава, но доста високо. Не знам защо се сетих за Любо Ганев. Постоя и заподскача към гората. Сепнах се! Звъннах на 112. Викам, извинете, не знам дали е за вас, но нито съм пиян, нито съм напушен с трева", разказа тогава мъж в един от чатовете с никнейм Хъкълбери.

Собственик на градина за череши пък изплашен позвъни на 112 със зов за помощ. Обясни на диспечерите, че се страхува да слезе от дървото, защото животното е долу и доста голямо. Сигналът бе предаден на пожарната в Пловдив, но тъй като огнеборците нямат специализиран отряд за лов на екзотични животни, човекът бе насочен към организация за защита на животните. И оттам не можаха да помогнат.  Така , след като изяло няколко череши, животното изчезнало с подскоци,  а берачът се смъкнал от дървото, прежълтял като платно. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?