Следвайте ни

Лилково на протест срещу камионите с трупи заради разбит път

viber icon

Жители на Лилково поискаха да се ограничи трафикът на камиони с трупи по пътя, минаващ през селото. Тежкотоварните камиони допълнително рушат трасето, което и без това е осеяно с дупки, а на места са се появили и пропадания.  

Тези дни жители на родопското село заплашиха, че ще излязат на протест заради лошото състояние на единствения път, който води до населеното им място. През 2008 г. бе започнат основен ремонт, но последните 8 км от трасето останаха недовършени заради липса на средства.

Проблемният участък е след разклона за село Бойково и е единствената връзка за Лилково, Ситово и Брезовица.

Част от него представлява черен път без никаква настилка, но се изисква винетка.

Според Димитър Балев от Сдружение "Заедно за Лилково" пътят е осеян с дупки. Всяка година се прави заравняване, но решението е временно. Паднат ли първите дъждове и снегове, дупките отново се отварят. Те стават по-големи и дълбоки и от непрекъснатото минаване на камионите, които свалят дървен материал от гората.  

До момента жителите на Лилково са изпратили множество жалби до различни институции, сред които и АПИ. Входирана е и подписка в Министерски съвет, тя е подкрепена от над 1200 души. С нея местните настояват за спешен ремонт и трайно решение на проблема. 

Последният отговор е от октомври, когато на депутатски въпрос министърът на МРРБ Петя Аврамова посочва, че за тази реконструкция са необходими значителни средства и ще се търсят възможности за финансиране през следващата година. 

Заради пандемията от коронавирус и заради това, че не искаме проблемът ни да се политизира, сме решили протеста да направим след изборите. Първо ще отидем пред АПИ и ако това не доведе до решение на проблема, ще блокираме Околовръстното. Готови сме да стигнем и до София", заяви пред "Марица" Димитър Балев от Сдружение "Заедно за Лилково".

Жителите на съседното село Ситово също са готови да излязат на протест. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?