Следвайте ни

Куриоз в Белащица: Чешмите пресъхнали, водата изтича в дерето

viber icon

Жители на Белащица направиха протестна подписка заради недостига на вода в селото. Хората от ул. "Даскал Лазар" и района на "Черен Петър" обясняват, че нямат достатъчно вода, за да си посрещнат и покрият битовите нужди. Проблемът досега не е отстранен въпреки многократните ни настоявания, става ясно от подписката. Засегнати са повече от 50 къщи. 

Жители от квартала обясняват, че водата не може да достигне до горните етажи поради ниско налягане. Често през деня я няма с часове, като потича чак вечерта. Проблемът е най-сериозен през лятото.  

Подписката вече е внесена при кмета на Белащица Костадин Николов, адресирана е още до градоначалника на Община "Родопи" Павел Михайлов и директора на ВиК Спартак Николов. 

"Вода газим, жадни ходим. 5 литра в секунда изтичат в близко дере. По информация, която имам от ВиК, нужно е само да се прокопаят 100-150 метра и да се направи байпас, за да се захрани селото", разказа пред "Марица" Николов.

За изтичането на вода, която може да се ползва за нуждите на селото, алармира преди време и съветничката от Община "Родопи" Лидия Гимишева. Тя публикува видео и обясни, че три водоизточника, които са захранвали гравитачно Белащица с вода до 1970 г., днес са спрени заради необходимостта от санитарна зона, която най-вероятно ще възпрепятства взривните работи и дейността на Кариерите.

Според Николов, ако водата, която сега изтича в дере, бъде хваната, то тя може да захрани не само Белащица, но и Браниполе, което също страда от недостиг на вода. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?