Следвайте ни

Куриоз: Ром висшист отвлече за булка 16-годишна отличничка от улицата

Изследване ще дири корените на насилието над ромски жени в Куклен, Перущица и Родопи

viber icon

Отличничка от Търговската гимназия на 16 години е била открадната от улицата в Перущица и омъжена насила.

Момичето планирало да учи висше, но четири години по-късно вече дондурка три деца в ромската махала.

„Интересното е, че насилникът й е с висше образование – завършил е агрономство. Кражбите на млади жени и насилственото им омъжване продължават с пълна сила”, разказва експертът от фондация „Инди Рома 97” Сребрина Цветкова.

Няма осъдени сред насилниците защото няма и пуснати сигнали от жертвите. А кражбите на девойки за булки само за последната година са десетки.

В ромската общност подобни престъпления се решават между семействата.

А откраднатите момичета се омъжват за сексуалните си насилници, защото загубата на девственост в общността е считана за непоправим позор. 

Микропроект за 9800 евро, финансиран от Active Citizens Fund на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ще изследва домашното насилие над ромски жени в общините Куклен, Перущица и Родопи.

Негов бенефициент е фондация „Инди Рома 97”. „Ако при българските жени всяка четвърта се оплаква от насилие, при ромските то е многократно по-високо”, каза експертът във фондацията Сребрина Цветкова. 

За проучването ще бъдат наети 60 агенти за „включено наблюдение” от трите общини.

На всяко място това ще са по 10 жени и 10 момичета. Те ще запаметяват и наблюдават всички сцени на домашно насилие в продължение на няколко месеца.

Снимка provaton.bg

„Смятаме да проведем и около 400 интервюта с жени от тези общини. Въпросите ще са косвени - за да получим по-откровени отговори. Анкетьорите ще са жени”, обясни Николай Близнаков от ИА „Неохрон”.

Цялостното изследване ще продължи една година. Целта му е накрая да бъде изработен наръчник към институциите, които досега игнорират проблема. 

Друго подобно изследване е показало, че ромите у нас са много по-малко дискриминарани по отношение на намиране на работа от тези в страни като Чехия, Унгария или Словакия.Там отношението към малцинството е много по-сурово.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?