Следвайте ни

Кметът на община "Родопи" относно присъединяването към Пловдив

Г-н Спасов, трябва ли общини като "Родопи" и "Марица" да преминат към Пловдив?  

Не очаквайте да подкрепя тази идея. Ние нямаме нужда от присъединяване към Пловдив и показателят за това е референдумът в Ягодово, който завърши с пълен крах преди години. По спомен ще ви цитирам, че тогава от 2000 души с право на глас излязоха да гласуват едва 400 души. Гласувалите "за" бяха още по-малко. Всичко завърши с пълен крах, и то във време, когато общината бе във финансова криза. 

Все повече инфраструктурни обекти обаче се поддържат от Пловдив. Един от примерите бе прехвърлянето на част от Асеновградско шосе от вашата община на Пловдив за асфалтиран, например?

Голяма част от имотите ни са в регулацията на Пловдив, имаме стигащи чак до Митницата. Смятам, че е нормално, когато те попадат в регулацията на Пловдив, градът да се погрижи за тях. Държа да отбележа, че това се случи в кризисните времена, когато заварихме едно тежко управление. Сега общината е в първите 60 по финансова стабилност. Тази година вкарваме 2 млн. лв. в ремонт на улици.  

Но малките общини сякаш не успяват да осигурят базовите необходими неща за добър живот на жителите си като улици, осветление. Жителите им водят децата си в Пловдив на училище, ползват местните здравни центрове, а селата се превръщат в новата "спалня"?

Не съм съгласен. Да, изоставаме в инфраструктурно отношение, но при нас още е тази болест на демокрацията - сменят се статути, строят се жилища, а след това улици. Докато би трябвало да е обратно. Ясно е, че днес се бърза да се купи имот при нас, защото утре може и да нямат тази възможност. Неслучайно в определени етапи надминахме община Пловдив по издадени строителни разрешения. А и не се ли питате защо 90 процента от съветниците и кметове на Пловдив избират да живеят в нашите села, като са толкова лоши. 

Нямаме нужда от присъединяване. Вече целият свят се глобализира. А и последната статистика сочи, че между 60-80 фирми функционират в големите села на общината ни. Работната ръка не достига и ние дърпаме работна ръка от Пловдив. 

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?