49

Кметове вдигнаха ръце, лепят вежливи табели по контейнери за смет СНИМКИ

Кметовете на селата около Пловдив вдигнаха ръце, едва се справят с незаконните сметища и купищата отпадъци, изсипани на нерегламентирани места. Управникът на Цалапица стигна дотам,  че да печата и лепи вежливи табели по контейнерите, за да напомня на жителите, че това е мястото за отпадъци, а не близката поляна край селото. 

Преди дни в Цалапица хванаха и глобиха замърсител. По снимков материал, представен от буден жител на селото, бе хванат в крачка мъж, изхвъърлящ пластмасови кофички на полето. Той беше глобен. В същото време контейнерите из селото се пълнят с растителност. "Необяснимо е защо разградимите корени и стъбла на растения се хвърлят в контейнерите, а неразградимите пластмаси по полските пътища", гневи се кметът на селото Ивайло Данаилов. 
По контейнерите и в парковите пространства вече са разлепени информационни табели. Те вежливо напомнят на потребителите даа бъдат културни и да ползват  коша за боклук. 

"През месец април, по предписание на РИОСВ, беше изчистено едно от нерегламентираните сметища. Количеството отпадък извозен от там беше колкото едномесечното извозване на отпадъка от контейнери в селото. През месец юни беше почистено друго сметище с приблизително същото количество отпадък. Така излиза че според количеството за 6 месеца е извозен отпадък от с. Цалапица колкото за 8 месеца. Тези услуги по почистване, извозване и депониране се заплащат от събраните такси смет. А такса смет я плащаме всички ние, жителите на селото в едно с данъка за имотите ни", напомни Данаилов. Той помоли жителите да не наемат хора с каруци за извозване на битови отпадъци, тъй като по този начин те се изхвърлят по нивите и край черни пътища, замърсявайки района. 

Трудно е вече да намериш чисто място за пикник около реката в Първенец. Всякакви отпадъци могат да бъдат видени на място след като си тръгнат  почиващите - найлонови торбички, кенчета от бира, пластмасови чаши и др. 


“Добре бе хора, дошли сте, разхладили сте се. Но защо оставихте тази мръсотия. А контейнерите са съвсем близо. Недоумявам, наистина. И не, не се и извинявам за „бе“-то.”– това  написа възмутената жена под публикуваните снимки от реката в Първенец.

 

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?