Следвайте ни

Кметът на Община Родопи: В бюджета е помислено за всяко село

viber icon

Бюджетът на Община Родопи е доста амбициозен, като сме направили така, че да бъде разпределен максимално коректно към всяко едно от населените места от община Родопи. Това коментираха пред журналисти кметът на общината Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов.

Те отрекоха твърденията на двамата съветници от "Движение Заедно за Промяна"  Лидия Гимишева и колегата й Ангел Рахов, че ръководството на общината е пренебрегнало Белащица и Марково при разпределението на средствата в бюджета.   

"Смятам, че бюджетът е много балансиран, много амбициозен и така ще бъде оценен от населението на общината. Не само, че са заложени да бъдат направени улици, инфраструктура в населените места, но ние смятаме да обърнем внимание и на по-младите хора, като сме предвидели 1,3 млн. лева за детски и спортни площадки на територията на община Родопи", обясни кметът Павел Михайлов.  По един от проектите има 8 детски и 1 спортна площадки. По друг проект са предвидени 2 спортни площадки в Крумово и Ягодово.

Според зам.-кмета Владимир Маринов тази година в Марково ще влязат 650 хил. лв., а не както Рахов твърдял 105 хил. лв. Маринов припомни, че само преди дни в селото бе направена първа копка на ул. "3 март" , чийто ремонт ще струва над 300 хил. лева. Подобно било положението и с Белащица. Маринов подчерта, че няма населено място, на което да не е обърнато внимание. 

73 хил. лева са предвидени за ремонт на детската градина в Марково за санитарни възли и други помещения. 
"Ние работим еднакво добре с всички кметове на територията на общината. За последните 9 г. за първи път те участваха в писането на цифрите за селата си", обясни Маринов. И допълни, че финансовите възможности на общината не са неограничени, но въпреки това е намерен баланс.

Междувременно стана ясно, че е належащо построяването на чисто нова детска градина в Браниполе. За това ще са нужни над 4,6 млн. лева, сочи количествено-стойностната сметка на идейния проект за сградата, която трябва да поеме забавачката, яслени групи, дори и занималня. Ръководството на общината вече е провело разговори с образователния министър Красимир Вълчев, който обещал съдействие. В момента забавачката в Браниполе се помещава в бараки и пристройки. Идеята е новата й сграда  да поеме деца от Браниполе, Белащица и Брестник, без да бъдат закривани наличните детски градини в останалите две населени места.

Тъй като детските градини в общината са пълни, със заповед на кмета на Община Родопи е създадена комисия, която да обследва възможността със средства на общината те да бъдат разширени.

Обследване се прави и на отоплителните системи в детските заведения, които на много места са в окаяно състояние. В началото на отоплителния сезон три детски градини се оказаха без отопление заради липса на сключен договор за осигуряването на гориво от предишното управление, както и заради аварирали инсталации. Така топлото бе осигурено, след като кметът Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов плащаха със свои лични средства горивото до провеждането на обществената поръчка. 

"Този въпрос трябва да се реши сега лятото, а не да чакаме пак да почне отоплителния сезон и да започнем да бягаме след събитията. Опитваме се да предвидим всички неща предварително, за да не бъдем поставени в ситуация, в която заварихме общината", каза Маринов.

Гласуването на бюджета ще бъде на 27 февруари. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Софчето

Софчето

17.02.2020 | 22:49

Но Първенец има улици, игрище, мост и други неща за 1 000 000лв.

Отговори
0 0
Офф

Офф

17.02.2020 | 22:39

Вижте пътищата в с. Марково в какво състояние са!!!

Отговори
1 0
Селянина с колелото

Селянина с колелото

17.02.2020 | 22:16

Никъде не упоменахте с.Брестовица и с.Златитрап или те са ок и всичко им е наред?

Отговори
1 0
Стойка

Стойка

17.02.2020 | 19:25

За Крумово само една детска площадка ли??? Ужас!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?