Следвайте ни

Кмет и областен управител се надцакват кой да оправи водата в Брестовица

Дани Каназирева пропусна да покани Павел Михайлов на срещата с Инициативния комитет за съобщаването на "добрите новини" с новите водоизточници. Той обяви бедствено положение

viber icon

Областният управител Дани Каназирева и кметът на община "Родопи" Павел Михайлов си размениха остри реплики в ролите на "госпожа и господин Стихийно бедствие", докато се надцакват кой пръв може да реши проблема с мръсната вода в Брестовица. 

Г-жа Каназирева покани на среща активисти на Инициативния комитет в селото и в присъствието на шефа на ВиК-Пловдив Спартак Николов и представител на държавния "Български ВиК холдинг, за да им съобщи, че е намерено решение за захранването на Брестовица от нов водоизточник. Заради протоколен гаф или по друга причина на срещата не бе поканен кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Той пък контрира с обявяването на бедствено положение в Брестовица и заяви, че Общината поема сама разрешаването на проблема.   

Бедственото положение е обявено заради наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Завишените стойности на химичния елемент са в пъти над допустимите -

при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода са над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е взето след заседание на Общинския кризисен щаб. То ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по  бедствия и аварии към Министерски съвет, откъдето ще се искат средства за изграждане на нов водоизточник и водопровод.

„Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с  близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият  за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът Павел Михайлов. 

Той припомни, че въз основа на все още ненаписания доклад в спешен порядък трябваше да бъде възложена обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа.

За проекта са осигурени 85 000 лева от общинския бюджет

Сега Общината смята да стартира проекта и да поиска пари за  подмяна на мрежата от държавата. 

Областният управител Дани Каназирева контрира, че средства за този проект от Междуведомствената комисия по бедствията и авариите към МС не могат да бъдат получени, без да обясни защо. Тя настоя, че експертите на ВиК и Областната управа вече са готови с проекта за решение на проблема, а финансирането е осигурено от "Български ВиК холдинг", чийто член е и водният оператор в Пловдив. По време на срещата с хората от Брестовица стана ясно, че новите водоизточници ще са на територията на друга община и няма да са в близост до сегашните, от които излиза вода с манган. Не стана ясно в каква фаза на разработка е проектът за новото водоснабдяване на Брестовица, нито на каква стойност ще е. Каназирева обаче настоя, че той ще се реализира от ВиК-Пловдив, а не от Община "Родопи", където искали "да  харчат парите". 

Оставаме с усещането, че за институциите е важно да държат контрола върху средствата и избора на изпълнители, а не решаването на проблема, коментираха пред "Марица" от Инициативния комитет в Брестовица. И се надяват този път представителите на държавата и местната власт да изпълнят обещанието си, след като се разберат "кой ще харчи парите". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Брестовица

Брестовица

28.02.2021 | 06:31

Каназирева, като приключат изборите, ще чакаме да видим колко пъти ще дойдеш отново при нас без камери.

Отговори
9 1
сопата като възпитател

сопата като възпитател

25.02.2021 | 17:04

Този кмет на Родопи иска помощ от държавата , а скача на официалния и представител в лицето на Областния Управител Каназирева. С “гол г . зтаралежи ще мачка”!

Отговори
7 3
Брестовица

Брестовица

25.02.2021 | 12:36

Кметът Михайлов поемал сам решаването на въпроса с водата! Спукана ни е работата!До краят на мандата му ще се мъчим без вода! Хем не може нищо сам... чудя му се на акъла!

Отговори
9 3
ОТ ДАНС

ОТ ДАНС

25.02.2021 | 10:19

СКОРО НЕ СМЕ ИЗВЕЖДАЛИ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ С БЕЛЕЗНИЦИ.ЛИЦЕТО ОТДАВНА СИ Е ЗА СЛИВЕНСКИЯ.

Отговори
12 5
До ДАНС

До ДАНС

25.02.2021 | 09:30

Моля Ви, следете изкъсо действията на управляващите Родопи! Скоро не са извеждали кметове с белезници.

Отговори
13 4
кака Пена

кака Пена

25.02.2021 | 09:12

Къде е онова пухкавото момченце Владко Маринов? Защо се скри? Нали идваше в село да ни будалка!

Отговори
9 3
Кой каквото има с него пробива в живота

Кой каквото има с него пробива в живота

25.02.2021 | 08:52

Дана-здравка изм амата пак сгом няса нещата.Акъл няма ,но работещата ваг ина има

Отговори
7 4
Родопчанин

Родопчанин

25.02.2021 | 08:06

Безственото положение са целият екип управляващ Родопи. Зам. кмет от ДПС-Таир. Зам.кмет от ВМРО- Инчев. Десислава Йорданова с фалшивата диплома – цяла България ни разбра.

Отговори
12 3
Родопчанин

Родопчанин

24.02.2021 | 17:41

Активноста на михайлов-маринов се изразява в снимки и писания за наивни избиратели. Гайди ама спукани.

Отговори
9 4
Здравка

Здравка

24.02.2021 | 18:00

Тя тая здравка всичко обърква. Само нейните сметки са добре. Все по-богата става. Оставка и конфискация

Отговори
13 5
метли на склад

метли на склад

24.02.2021 | 16:12

Мазният кмет на Родопи се разсърдил на Каназирева, че не се сетила за него. Обявил бедствено положение. И сега какво от това? Славчо Атанасов и той завалията беше сложил преди години като кмет военната каска.

Отговори
13 4
Мамини далавери

Мамини далавери

25.02.2021 | 08:48

Метли на склад купени от маминия и Розалинчо

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?