Следвайте ни

Ето ромските палати в Брестовица, където плъзна заразата СНИМКИ

viber icon

В две внушителни къщи, които са само на 60 метра една от друга, живеят  заразените с COVID-19 ромски фамилии в Брестовица, видя "Марица". До момента доказаните случаи в селото вече са 22, а вирусът вече отне живота на 70-годишния музикант Ангел Ламбов.

В ромската махала бяха направени 85 теста, но всички положителни проби са от двете семейства. Последните доказано заразени техни членове са девет, като сред тях има и три деца на 9 и 10 години.

Подозренията са, че коронавирусът е докаран от работещ в Германия гастарбайтер. Според главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Брестовица е класически пример за внесен от чужбина вирус, разпространен в тесен семеен кръг, но огнището е овладяно навреме и ограничено от здравните власти.

Жандармерия продължава денонощно да пази подстъпите към двама имота, където живеят заразените. Едната къща е на ул. „Околчица”, а другата - на пресичащата я „Панайот Волов”.

На „Околчица” е домът на първата жертва на коронавируса – 70-годишният музикант Ангел. На голяма тераса там през целия следобед почиваше под шарен чадър млад мъж. Колата на жандармерията бе само на метри от него. 

На съседната пресечка „Панайот Волов става въпрос за триетажен дом, чиято голяма мансарда е обособена с вход с външно стълбище. 

Пред къщата има магазин и гараж, а над тях голям навес. Третата кола на жандармерията е на централната за махалата улица „Христо Ботев”. Той е за да ограничава движението към улиците със заразените фамилии. 

В Брестовица хората не вярват, че причината за заразата е завръщане от гурбет в Германия. „Това са опити да се скалъпи правдоподобна история. 

Първите заболели изобщо не бяха ходили в чужбина”, упорства мъж от селото, който пожела да остане анонимен. 

На практика няма ясна граница между махалата на ромите, където живеят около 500 души, и къщите на българите. „Страх ни е, да не ни сложат и нас под карантина, защото сме съвсем наблизо”, призна пред "Марица" Мария Дондурова.

Тя живее на същата ул. „Околчица”, където е една от къщите със заразени роми, но в българската й част. Млади брестовичани пък признават, че вече са спрели да пазаруват от магазините използвани от ромите. 

Допреди пандемията такова деление не е имало, хората са живеели задружно.

На връщане от Брестовица екипът ни мина през ромската махала в съседния Първенец. Там нямат гурбетчии в чужбина, които да донесат заразата. Къщите обаче са паянтови и неизмазани.

„Никой от нас не работи тук, та камо ли в чужбина. Затова нямаме и болни”, обясни млад мъж, който си пиеше бирата върху капака на боклуджийски гюм.  

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (1)

Мангау

Мангау

30.04.2020 | 17:08

Къде видяхте " палати " да въ еъ тъпите журналисти. Внушителни къщи - Уау ! Няма що.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?