Следвайте ни

Кариерата над Белащица може да остане още 25 г.

viber icon

Кариерата на "Европейски пътища" АД над Белащица може да остане да работи още 25 г., ако компанията получи разрешение от министерство на енергетиката да добива строителни материали. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката до ИК "Стоп на кариерите в Белащица", съобщи адвокат Снежана Стефанова, пълномощник на Ик "стоп на кариерите над Белащица".  То е по повод поисканата от местните жители информация за заявени намерения на двете фирми "Холсим кариерни материали Пловдив" АД и "Европейски пътища" АД, както и искането им веднъж за винаги добивът в района да бъде прекратен.

От обяснението на министъра става ясно още, че към настоящия момент,  концесионерът “Европейски пътища” АД не е възобновил дейностите по добив и преработка, а е извършено транспортиране на материал, добит преди датата на спиране действието на концесията. 

Концесионерът “Холсим кариерни материали Пловдив” АД пък е заявил и самостоятелно инвестиционно намерение за разширяване на концесионната площ, за което следва да бъде налице влязло в сила решение по ОВОС. 

В Министерство на енергетиката не са постъпвали ново данни и документи за констатирани нарушения на изискванията на действащото законодателство или на концесионния договор, които да са основание за ново спиране на срока на договора, става ясно още от обяснението на министерството.

Относно искането за недопускане удължаване на срока на концесионните договори, не е налице правно основание исканията да не бъдат приети за разглеждане, се казвало още  в писмото.

Както "Марица" вече писа дейността на двете кариери бе спряна със заповед на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова след множество протести на местните жители срещу дейността на кариерите и заради допуснати нарушения на екологичното законодателство. Заповедта обаче бе обжалвана от двете фирми в съда и магистратите я отмениха като неправомерна.  Договорът на "Холсим кариерни материали Пловдив" обаче изтече и те пуснаха ново искане за удължаване на концесията с 15 г. Същото са сторили и от "Европейски пътища" , като са поискали още 25 г., става ясно от отговора на министерството.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пари,пари....

пари,пари....

09.08.2021 | 16:01

След 25 години дали ще е останала планина ? Но парите , какво ли не правят , че едно разрешение да не получат ?!?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?