Следвайте ни

Каназирева: Държавата ще изгради нов водопровод в Брестовица

viber icon

Областният управител Дани Каназирева заяви пред жителите на село Брестовица, че имат пълната й подкрепа при разрешаването на проблема с наличието на манган в питейната вода. Те днес за пореден път изразиха недоволството си от дългогодишния проблем и настояха за бързи мерки и спешни действия от страна на община Родопи, ВиК и всички държавни институции.

Пред събралите се над 300 души на площада областният управител каза, че първо трябва да се разбере причината за системното замърсяване с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която се очаква да бъде готова в края на месеца. 

„След това може да се мисли за алтернативни водоизточници и нов водопровод. Разговарях днес със заместник-министър Николай Нанков и  имам уверението, че държавата ще помогне със средства за изграждането на нов водопровод“, допълни областният управител.

Каназирева припомни, че експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал,

Тя бе възложена от ВиК, след като междуведомствена комисия, назначена от областния управител, установи  хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, като   и нарушения при одобряване на ПУП. В случая,  водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на Областна управа, а не съответната община.

„Познавам проблема. Имате моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената експертиза е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, коментира областният управител Дани Каназирева.

Според нея второто решение, което  е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стройтел на куманизма Герой

Стройтел на куманизма Герой

16.01.2021 | 20:12

Язе викам на Дана да и изградя едни хемороиди ако все още не са и изградили Мога да участвам и за обществена поръчка щото съм приготвил едни пари Мъ мога и подизпълнител да наема и само да гледам как растът хемороидите

Отговори
3 0
Не им вярвайте

Не им вярвайте

16.01.2021 | 19:11

Дана измамата.Пак ЩЕ.Избори идат

Отговори
5 0
Баджо

Баджо

16.01.2021 | 19:09

Тоя ВЕЦ много смърди. Пътя залива под жп моста и няма мерки да се спре наводнението.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай