Следвайте ни

Какво правеше доцент Шилев, докато кариерите над Белащица тровеха въздуха

viber icon

И защо сега кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева са готови да се прострелят в краката със затварянето на съоръженията, вместо да накарат чиновниците от РИОСВ да си вършат работата, а инвеститорите - да спазват екологичните норми.

 

В България всичко е подред объркано - главният прокурор бори битовата престъпност при наличието на хиляди поборници с униформи срещу апашите, правителството строи стадиони на частни футболни клубове, а държавният глава открито върти политика, като дели сънародниците си на добри и лоши, макар уж да е президент на всички българи. И до тях Мая Манолова и Слави Трифонов трупат рейтинг, като ни обясняват, че такава държава няма, а те са единствените, които могат да я върнат на картата. При това, без да ни подканят да си сменим чипа, както си позволи да го направи уважа​ва​ният ни цар Сакск​обургготски, когато не се хванахме на обещанията му като министър-председател.

Та в цялата българска бъркотия завчера един зам.-министър разпореди кариерите за добив на инертни материали над Белащица да спрат работа, защото вдигали прах и нямали инсталации за оросяване. Висшият държавен служител ги затвори, макар концесионерите да си имат редовни договори и да експлоатират кариерите по реда, одобрен от ведомството на същия министър. Колкото за нарушенията на екологичните норми, те нито са от вчера, нито са единствените у нас.

Кариерите вдигат прах и това е лошо

А хората от близките села с право негодуват. Проблемът е, че българските чиновници отдавна цапат повече от кариерите и боклука - и тези от Министерството на енергетиката, които  разрешават на частниците да копаят камък от планината, и онези от РИОСВ-Пловдив, които трябва да следят за спазването на екологичните норми. В последните месеци доскорошният шеф на дирекцията доц. Стефан Шилев, близък приятел на бившия кмет Иван Тотев, много милее за природата и се изказва остро, че екипът на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров няма програма за справяне с мръсния въздух в Пловдив. В тази връзка е интересно какво е правил 8 години доц. Шилев по въпроса. Като шеф на РИОСВ-Пловдив знаел ли е, че кариерите над Белащица  вдигат прах и нямат оросителни системи. Сеща ли се кой се е подписал под преценка, че

дейността на фирмите не е в противоречие с екологичните норми

и не застрашава околната среда. Затова в екоинспекцията са решили, че не е необходимо да се изготвя Оценка за въздействие върху околната среда при одобряване на проектите на инвеститорите? 

В проблема с кариерите кучето е заровено в работата на институциите. Те трябва да направят така, че инвеститорите да спазват законите. А това, че камъни все някъде ще се копаят, е сигурно. Иначе трябва да спрем да строим магистрали, пътища и нови сгради. Запознатите с бизнеса напомнят, че именно инертните материали са най-много като обем във всяко строителство. И понеже камъните са евтини, а  транспортът им е скъп, кариерите трябва да са близо до съответните обекти. Иначе

цените на пътищата, по които ние отдавна сме световни шампиони, ще скочат още.         

Както казва един врял и кипял в политиката приятел - с участието си в акциите срещу закриването на кариерите областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров си стрелят в краката. На двамата предстои съвсем скоро да координират работата по изграждането на десетки ключови обекти в следващите години. Строителството ще изисква хиляди кубици трошен камък, който се добива най-евтино именно в проблемните кариери. Ако двата обекта се затворят, най-близките ще са минимум на 30 км. Това означава огромни разходи за транспорт, надуване на цените на строителството и нескончаема върволица от камиони по пътя Пловдив - Пазарджик.

Според плановете на властта в следващите години 

Пловдив и районът ще се превърнат в необятна строителна площадка

​- ще се разширява Околовръстното шосе, ще се затваря рингът с югоизточния обход до Скобелева майка, ще се строят локали на пътя за Асеновград. В града се очаква вторият лот на новия бул. „Северен“, пробивът под Централна гара с новите транспортни връзки, транспортният възел „Модър - Царевец“ с разширяването на двата подход и т.н. Стартира и Водният проект, по който ще се разкопават и преасфалтират бул. „Дунав“ и близо 50 улици. Както стана ясно тези дни, ще се градят два стадиона и пет физкултурни салона в училищата.

Частното строителство също бележи нов бум - сгради никнат из целия град

И за всичко това са необходими подложки от трошляк и много бетон, в който също най-много е материалът, добиван във въпросните каменни кариери. Макар и заклеймени като врагове на чистия въздух, те са необходими, защото осигурява строителството в цялата Пловдивска област.

В тази връзка управниците трябва добре да си правят сметката, преди да се срещат с хората, които иначе с право протестират. Защото е лесно да обещаеш решение на даден проблем, трудно е да го намериш. В случая то едва ли е в затварянето на кариерите със заповед отгоре, най-малкото защото тя може да падне в съда. По-скоро са необходими качествена рекултивация, изграждане на системи за оросяване и защита от прах, както и нов път, който да изведе камионите извън Белащица. А най-важно е управниците да накарат чиновниците да работят, като затегнат контрола върху инвеститорите.

Другото е популизъм и изстрели в краката. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

mrs flora stanley

mrs flora stanley

27.05.2020 | 15:50

Вземете и спешен заем на каквато и да е сума, за да започнете бизнес на собствената си компания @Barclays Bank при много ниска лихва чрез [email protected] www.barclays.co.uk уебсайт пази се.....

Отговори
0 0
Miroslav Gaborík

Miroslav Gaborík

27.05.2020 | 15:49

Вземете и спешен заем на каквато и да е сума, за да започнете бизнес на собствената си компания @Barclays Bank при много ниска лихва чрез [email protected] www.barclays.co.uk уебсайт пази се.....

Отговори
0 0
ROSELYN MENDOZA

ROSELYN MENDOZA

02.04.2020 | 03:50

Здравейте на всички ... Аз съм Роузлин Мендоса по име, в момента живея във Флеволанд, ХОЛАНДИЯ .. Пиша това писмо, защото наистина съм благодарен за това, което г-н Уейн Дрик направи за мен и семейството ми, когато реших, че няма надежда да дойде и да направи начин за мен и моето семейство, като ни отпуска заем, при много ниска лихва от 2%. Никога не съм мислил, че все още има изпратени от Бог и истински заемодатели в интернет, но за моя най-голяма изненада получих заема си, без да губя много време, така че ако сте навън, търсите заем на каквато и да е сума, бих искал да ви препоръчам на г-н Рок По-малък Управляващ директор на TRUST FUND PLC, защото той е Бог, изпратен човек, който може да промени живота ви завинаги .... Така че, ако наистина искате да направите по-добър живот без никакъв недостиг на средства .... бих ви посъветвал да получите се свържете с него чрез този имейл по-долу :: {E-mail: [email protected]}. или WhatsApp номер: +14087216629. Благодаря, Роузлин Мендоса.

Отговори
0 0
Melissa Nicholas

Melissa Nicholas

17.03.2020 | 22:28

Здравейте на всички, надявам се, че всички сте добре ??? Моите име са г-жа Мелиса Никълъс, идвам от Канзас, преди няколко седмици бях изсмукана в лошо финансово положение и се нуждаех от спешен заем, за да платя сметките си и да се върна на крака финансово заради текущото си финансово състояние, от която банката ми отказа за да ми дадат заем, така че не ми остана друга възможност освен да търся необезпечен заем онлайн, в процеса на изследванията си бях жертва на измама и загубих почти 750 долара и изпаднах в повече проблеми и почти дадох Надежда за получаване на заем, докато не намерих онлайн публикация, публикацията беше споделено свидетелство от г-н Франк от Чарлстън, който свидетелства за това как той е получил 50 000 долара от Kathy Finance Inc., след като прочетох публикацията, която реших да се свържа с Kathy Finance Inc. имейл: ([email protected]) контакт споделен в публикацията, моята необезпечена заявка за заем в размер на 350 000 долара беше одобрена в рамките на 48 часа от моята молба, а лихвеният им процент за заем е 2%, заемът ми беше изплатен в банковата ми сметка без пропуск. Искам да изкажа моята дълбока благодарност, а също така да посъветвам търсещите заеми там да бъдат много бдителни, защото има много измамници там с единствената цел да измамят невинните търсачи на заеми, така че, момчета, трябва да бъдете внимателни и бдителни .. за тези които се нуждаят от заем препоръчвам Kathy Finance Inc, можете да се свържете с компанията по имейл: ([email protected]) Благодаря ви, че прочетохте показанията ми, желая ви късмет. Вашият, Мелиса Никола.

Отговори
0 4
Гост

Гост

12.03.2020 | 22:04

.......

Отговори
1 1
Хосъ

Хосъ

12.03.2020 | 22:03

.....

Отговори
0 2
Linda Mark

Linda Mark

09.03.2020 | 23:49

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и планирайте, ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 4
DR. ADITYA

DR. ADITYA

06.03.2020 | 14:08

Уважаеми господине / госпожо, Това е да се информира широката общественост, че Adity apradhan медицински болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100% сериозни да продадат бъбрека си на курс от $ 780,000USD моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. Уебсайт: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме вашето спешно спазването, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането. Здравейте

Отговори
0 8
MOPU

MOPU

04.03.2020 | 20:39

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или joselui[email protected])

Отговори
1 7
Странджа

Странджа

04.03.2020 | 09:59

В с.Красново има цех за правене на дървени въглища за скара. Трови цялото село с пушека, хората негодуват и никой не взема отношение, РИОСВ Пловдив също. Там има ли хора които следят качеството на въздуха или не? Моля събудете се и вземете мерки!

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?