Следвайте ни

Какво има във водата на Брестовица? Не е за вярване

viber icon

Водата в чешмите на Брестовица е с неприемлив цвят, мирис и вкус. А в една от пробите е отчетено и наличие на манган. Това става ясно от изследванията, направени в частна лаборатория и по инициатива на жители на селото. Информацията потвърди и председателят на Сдружение "Живот за Брестовица" Емануела Караманова. 

В началото на ноември, със заповед на кмета на селото Любен Радев, бе сформирана четиричленна комисия. Пробите бяха взети от частни домове в различни части на селото.  

Брестовица предприе собствен мониторинг на качеството на водата в чешмите, след като обяви, че не вярва в уверенията на ВиК, че водата е годна за питейни и битови нужди.

Пред "Марица" жители на селото показаха бурканчета с кална вода и обясниха, че такава тече от чешмите им през повечето време. При всеки опит да обяснят на водното дружество обаче, че тя не става за пиене, оттам получавали дежурния отговор, че водата е с променен цвят само след аварии и после се избистряла, разказаха в селото.

Проблемът с водата в чешмите на Брестовица започна през февруари, когато бе открит манган над допустимите стойности. Тогава от ВиК препоръчаха тя да не се ползва за питейни нужди, а в селото бяха осигурени водоноски.  През месец септември ВиК Пловдив възложи изготвянето на хидрогеоложко проучване, което да установи дали наличието на манган във водопроводната система на село Брестовица се дължи на близостта на водното огледало на ВЕЦ Кадиево. 

Междувременно бе монтиран и филтър от водното дружество, но според местните това не решава проблема.   

"Не се знае в кой момент тя ще потече мръсна", смята Караманова и съселяните й. Според тях решението е в подмяната на водопроводната мрежа и в осигуряването на нов водоизточник. Проектът "Въча" също е решение, тъй като той ще захрани селото с чиста планинска вода. 

Междувременно в селото вече тече подписка, в която местните  настояват водата в чешмите им да не се фактурира като питейна. Към момента са събрани близо 1000 подписа.

Резултатите от изследването в частната лаборатория ще бъдат изпратени до всичките девет институции, които отговарят за водата. Сред тях са ВиК, РЗИ, Басейнова дирекция, Община Родопи, МРРБ, МОСВ, МЗ. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай