2374

Как се прави пряка демокрация: Ягодово удари греда с референдум за присъединяване към Пловдив

От Гергана Василева и Тони Михайлов

Много политици и управленци през годините са говорили по темата за необходимостта от административна реформа и сливането на Пловдив със съседните общини от Родопската яка. Основната теза е, че кожата на Пловдив е силно отесняла заради разрастването му през последните години, а в същото време съседните общини "Родопи" и "Марица" са изкуствено създадени, нямат административни центрове и на практика живеят на гърба на областния град, ползвайки неговата социална и културна инфраструктура и икономическите му ресурси. "За" и "против" има и в двете посоки, а до реални действия по въпросната административна реформа така и не стигна нито едно правителство и парламент.  

В Ягодово удариха греда

През 2012 г. с. Ягодово стигна до референдум за присъединяване към Пловдив, но той завърши с фиаско. Инициативен комитет се бори 6 години, но в крайна сметка без резултат. От 2800 с право на глас до урните отидоха 705 души. От тях 612 гласуваха "за" присъединяването на селото към Пловдив, 68 гласуваха с "не" и 27 от бюлетините се оказаха невалидни.

Референдумът се оказа неуспешен, тъй като не бяха достигнати нужните 50 процента плюс 1 гласували. За да се случи това, до урните трябваше да отидат поне 1364 жители на селото, а от тях поне 683-ма да са гласували "за".

През 2013 г. Браниполе надигна глас и заговори за отцепване от община "Родопи" и присъединяване към Пловдив. До референдум обаче не се стигна.

На общото събрание, проведено в селото, възрастни и младежи се обединиха около твърдото намерение да предизвикат допитване до народа за отцепване от община “Родопи”. Имаме всички основания да станем квартал на Пловдив, защото от табелата на селото до табелата на областния град има само един километър, посочи тогава Атанас Вълков. На общото събрание бяха изброени и други аргументи. С присъединяването към Пловдив хората от Браниполе ще ползват евтин градски транспорт, както и че в състава на Пловдив по-лесно ще получават финансиране по европейските програми, посочи тогава Атанас Вълков. Инициативният комитет тогава изпрати писмо до председателя на Народното събрание за отделянето от община “Родопи” чрез промяна в закона. Селището ни географски неразривно е свързано с Пловдив, а около 90 процента от населението работи в областния град, се казваше в писмото. Комитетът напомняше, че до 1986 г. Браниполе е било част от район “Южен”. В крайна сметка до допитване не се стигна.

Как се прави пряка демокрация

Сагата с референдума и отделянето на Обзор и шест села от община Несебър все още не е приключила, а не едно или две населени места в страната искат да последват примера <210>. Доколко той е добър или лош, е спорно да се каже. Референдумът се състоя, хората решиха, Министерски съвет прие решението, като остана само финалната стъпка - официализиране с указ на президента Румен Радев. Това се оказа най-трудното, защото повече от година след референдума напредък няма.

Макар на пръв поглед пряката демокрация да изглежда фасулска работа, пътят към реализацията ѝ се оказва дълъг и труден. Ето какво предвижда законът.

1. Събиране на легитимен брой подписи от жители, желаещи референдум - необходимо е да са над 50% от гласоподавателите. Подписите се предоставят пред Общинския съвет.
2. На общинска сесия се разисква предложението за провеждане на референдум.
3. Решението с цялата преписка, заедно с икономическата и социалната обосновка за искането за отделяне, план за обществен ред и социални дейности се предоставят на областния управител.
4. Областният управител трябва да прегледа законността и след това, ако са спазени всички процедури, да върне казуса към Общинския съвет, който в двумесечен срок да насрочи референдум.
5. До 2 седмици след провеждането на референдум областният управител трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите.
6. След това Министерският съвет трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на съответното населено място от съответната община-майка.
7. Когато Министерският съвет приеме решение за административно-териториална промяна за отделяне на населеното място, остава само указ от страна на президента.

Както става ясно от досегашните примери, най-рано след година Белащица може да отдели от община "Родопи", ако въобще се стигне до провеждането на референдум и хората гласуват "за". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?