Следвайте ни

Как почитаме светците

На съборите, придружени с курбан за някой свят ден в годината, българите са хрисими, смирени и праведни. На събора за пророк Илия до едноименния параклис под село Бойково всяка година се събират стотици. Денят е 20 юли. Всички са усмихнати, говорят тихо, помагат си един на друг и слушат смирено словата на свещеника. Отстрани изглеждат като героите от картината на Питър Брьогел Стария „Проповед на свети Йоан Кръстител". Всяка година в този ден зеленчуков курбан раздава една фамилия от селото. Тя кани и свещеника за освещаването му.

Друг изпълнен с религиозен плам и праведност събор е този до параклиса „Света Богородица" на Бряновщица. Седмица преди празника, който винаги е в първата неделя след постите за Голяма Богородица, може да видите невероятната гледка как 6-7-годишни деца метат окосената трева от алеята пред параклиса. Те събират всеки фас и опаковка от поляната. В същото време по-възрастните стягат навеса за гостите. В огнището тази година бе сготвен курбан от 12 овце.

Малкият параклис е съграден от местните виладжии преди 16 години. Инициатор на строежа му е пловдивчанинът Красимир Фотев. За първия си събор поканили тогавашния митрополит Арсений. Той бил гост на празника до смъртта си. Държал един от трите ключа за параклиса.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?