Следвайте ни

Как почитаме светците

viber icon

На съборите, придружени с курбан за някой свят ден в годината, българите са хрисими, смирени и праведни. На събора за пророк Илия до едноименния параклис под село Бойково всяка година се събират стотици. Денят е 20 юли. Всички са усмихнати, говорят тихо, помагат си един на друг и слушат смирено словата на свещеника. Отстрани изглеждат като героите от картината на Питър Брьогел Стария „Проповед на свети Йоан Кръстител". Всяка година в този ден зеленчуков курбан раздава една фамилия от селото. Тя кани и свещеника за освещаването му.

Друг изпълнен с религиозен плам и праведност събор е този до параклиса „Света Богородица" на Бряновщица. Седмица преди празника, който винаги е в първата неделя след постите за Голяма Богородица, може да видите невероятната гледка как 6-7-годишни деца метат окосената трева от алеята пред параклиса. Те събират всеки фас и опаковка от поляната. В същото време по-възрастните стягат навеса за гостите. В огнището тази година бе сготвен курбан от 12 овце.

Малкият параклис е съграден от местните виладжии преди 16 години. Инициатор на строежа му е пловдивчанинът Красимир Фотев. За първия си събор поканили тогавашния митрополит Арсений. Той бил гост на празника до смъртта си. Държал един от трите ключа за параклиса.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?