Следвайте ни

Как Цалапица се размина с делфинариум, а сега трепери заради наводнения

Частен път затрива отводнителен канал, селото на бунт

viber icon

Държавен отводнителен канал изведнъж получава статут на делфинариум, после става общинска собственост, за да се озове накрая в ръцете на частник, който смята да зарови съоръжението и да си направи върху него път.  Това е абсурдната история с имот край село Цалапица, която вече вдигна на бунт местните жители.

Те се опасяват, че унищожаването на канала ще доведе до наводнения при пороен дъжд. Застрашени са близките къщи на селото, както и съседните имоти на други 4 фирми. Те вече са сезирали прокуратурата и всички институции, които имат отношение към случая, за грубо погазване на законите при странните метаморфози с имота. 

Той представлява междинна част от отводнителния канал, преминаващ през местността Край селото в землището на Цалапица. Имотът е продаден на на 3 септември 2020 г. от община "Родопи" на частното търговско дружество "Агроден” ООД. Фирмата, в която мажоритарен собственик е турският гражданин Мехмет Елчин Егемен, има фабрика за индустриални лепила край селото, която граничи с терена с канала. Новият имот <210> е нужен,  за да направи върху него път, който да осигури пряк достъп до шосето, извеждащо до магистрала "Тракия".

Заличаването на канала обаче крие огромни рискове, заради което в Цалапица

вече върви подписка от сформирания инициативен комитет с настояване съоръжението да не се унищожава


Продаденият имот с отводнителен канал е с площ 3049 кв.м. и от 2009 г. се явява собственост на Държавен поземлен фонд, както всички подобни съоръжения.

На 30 юни 2017 г. обаче със заповед на шефа на КККР /Кадастрална карта и кадастрални регистри/ с необосновани мотиви се променя неговият НТР /начин на трайно ползване/. Статутът му изненадващо е изменен от канал /водно течение, водна площ, съоръжение/ в "аквариум на открито/делфинариум", което освен че звучи твърде екзотично насред тракийското поле и на 300 км от морето,но и твърде нелогично. В същото време това е съпроводено и с нарушение на закона, твърдят от инициативния комитет.

За промяна на НТП на имот трябва да бъде инициирано инвестиционно предложение и да се изготви ПУП /подробен устройствен план/ от точно определен възложител. Нито едно от тези изисквания обаче не е изпълнено.

Промяната на НТР на имота е съпроводена и с трансформацията му от публична държавна собственост в частна държавна собственост, което отваря вратичката да бъде продаден или разменен.

Почти година и половина по-късно, на 19 октомври 2018 г.,

 "Агроден" подава заявление до „Напоителни системи”  ЕАД, че иска да закупи имота.

Тъй като „Напоителни системи” обаче не е собственик, от дружеството уведомяват на 12.11.2018 г. Областна дирекция „Земеделие“ в Пловдив за постъпилото искане. Същото писмо е внесено и в Общинска служба по земеделие „Родопи” на 16.11.2018 г.

ОДЗ в Пловдив веднага се задейства и разпорежда на ОСЗ „Родопи“ да започне процедура „за изясняване” на собствеността на имота, въпреки че ясно е записано в КККР, че каналът е държавна собственост. Парадоксите обаче продължават, възмущават се защитниците на канала.

ОСЗ „Родопи“ организира незабавно със заповед от 21.12.2018 г. съвместна комисия с "Напоителни системи", въпреки че дружеството не е собственик на имота, „за изясняване” на собствеността. Въпросната комисия установява, че каналът е засипан, което не отговаря на действителното положение, настояват жителите на Цалапица. Според тях съоръжението само е било занемарено и се е нуждаело от поддръжка.

Следва и най-драстичният ход в сагата около имота. Общинска служба по земеделие „Родопи изготвя констативен протокол за промяна на вида на собственост от държавна частна на общинска публична, без да се променя НТП, който остава „аквариум на открито/делфинариум“.

ОСЗ „Родопи“ се позовава на стари писма на земеделското министерство от 2004 и 2005 г., макар да е документирано, че от 2009 г. каналът е държавна собственост.

 Така на практика имотът е присвоен от община „Родопи“

Смяната на собствеността става, без да се уведомят министърът на регионалното развитие и благоустройството, МЗХ , МФ и областният управител на Пловдив.

Това обаче е грубо погазване на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Не е ясно и по какъв начин държавният имот е отписан от актовите книги, че вече не е държавна собственост, защото няма данни за заповед в тази насока на областния управител на Пловдив, съгласно изискването на ППЗДС, напомнят от инициативния комитет в Цалапица. 

Според тях следва ново нарушение на закона. Присвоеният от община „Родопи“ със статут на делфинариум имот пак сменя НТП и изведнъж е вписан отново като канал /“водна площ и съоръжение“/, без да има инвестиционно предложение и изготвен ПУП. По същия начин малко по-късно е направена следваща промяна и статутът му вече е „други територии, заети от селското стопанство“. Формата на собственост също е сменена и от публична общинска става частна общинска. Така падат всички пречки, за да се стигне до финалната сделка с "Агроден", която според местните хора е предварително планирана. Имотът е продаден без търг, защото фирмата получава в началото на април сертификат за инвестиция клас “Б”. Инвестиционният проект е за разширение на производството на лепила, като инвестицията е за половин милион лева и ще създаде 10 работни места.

Остава въпросът с какви основания е направена серията от промени на НТП на имота и от кого.

Първоначално канал („водно течение, водна площ, съоръжение”), след това „аквариум на открито/делфинариум“, впоследствие отново канал, за да се превърне в крайна сметка в „други територии, заети от селското стопанство” и да бъде продаден на частно лице.

Сега жителите на Цалапица питат защо Община "Родопи", след като е отразила, че е приела като публична общинска собственост имот с отводнителен канал,  не е изпълнила задължението си да  го поддържа, а го продава. Абдикирайки от този свой ангажимент, общината

създава и поставя в опасност от наводняване имотите на други инвеститори, както и къщите в района

Важно обстоятелство е, че местността в този район е изцяло равнинна, липсва естествен наклон и каналите като този са прокопавани именно с тази цел - да бъдат под нивото на имотите около тях, за да може по естествен път местността да се отводнява. Засипването на съоръжението в път неминуемо ще доведе до наводнения, категорични са хидролог-инженери, потърсени за становище.

Още по-абсурдно е, че през 2020 г. държавата отпуска милиони левове за възстановяване на части от хидромелиоративната мрежа в страната. Такива средства ще бъдат отпускани и в бъдеще и „Напоителни системи“ са заинтересовани от възстановяването на поливното земеделие. В петък пък екоминистърът Емил Димитров алармира в парламента, че се задава невиждана водна криза още следващото лято. В същото време отводнителният канал край Цалапица ще бъде затрупан, за да стане шосе. 

Инвеститорът със 158 нарушения и акт за 1,4 млн. от митниците

Ако пък се приеме, че община "Родопи" иска да направи жест към турския инвеститор, той не може да се похвали със същата коректност към държавата.  На 11 май 2020 г. ТД "Тракийска" на Агенция "Митници" е издала наказателно постановление, с което е наложила заради невнесен акциз имуществени санкции на "Агроден" в общ размер 1 379 471 лева за 158 нарушения, установени в края на миналата година.

Затова е още по-странно как фирмата нарушител се сдобива със сертификат за инвеститор клас „Б“ броени месеци по-късно.

ПОЗИЦИЯ

Владимир Маринов, зам.-кмет на Община "Родопи": При продажбата законът е спазен от А до Я

В случая въобще не става въпрос за отводнителен канал, а за земеделска земя, коментира казуса с продадения имот пред "Марица" зам.-кметът на Община "Родопи" Владимир Маринов. Той обясни, че съоръжението отдавна не се е ползвало като отводнителен канал, затова имало и документи от "Напоителни системи". Процедурата по смяната на собствеността и статута на имота пък е започнала много преди встъпването в длъжност на сегашното ръководство на общината.

Според Маринов Община "Родопи" е спазила напълно - от А до Я, закона с продажбата на имота на "Агроден". 

"Няма пречка имотът да бъде продаден от общината, след като има заявен инвеститорски интерес. Освен това фирмата, проявила интерес, не е просто някакъв инвеститор, а инвеститор клас "Б", заяви Маринов. Той обясни, че промяната на статута на имота е станала не само с констативен протокол, а след като е била свикана комисия. "Има решения на Областна дирекция "Земеделие" - Пловдив и на Общинска служба "Земеделие", добави още зам.-кметът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Ядосан

Ядосан

01.12.2020 | 10:50

Тези турци няма ли да се съберем и да ги изгоним от БЪЛГАРИЯ ГНУСЛЯЦИ как така турци вБГ. Навремето с клане не се дадохме сега ли защооо

Отговори
0 0
Републиканец от Първенец

Републиканец от Първенец

30.11.2020 | 18:27

Единственото, което могат комунистите е да крадат. Който гледа отстрани, как се унищожава общината е виновен също!!!

Отговори
3 0
Защо?

Защо?

30.11.2020 | 17:00

Готов канал ще разваляме, после наводнения и неприятности за хората. Кой ще ни плати обезщетение - община "Родипи" или Инвеститорът?! Всички знаем отговора - никой!

Отговори
2 0
Запознат

Запознат

30.11.2020 | 16:03

Селяни, защо да ви запознават от общината какво правят, те си знаят далаверата.

Отговори
5 0
Майна

Майна

30.11.2020 | 16:02

Защо последните месеци само с простотии в тази община ме занимавате? Няма ли кой да ги сложи на място?

Отговори
3 0
€€€€€€€

€€€€€€€

30.11.2020 | 15:41

Владимир Маринов явно се опитва да компенсира фалита на семейния бизнес с далавери в община Родопи! Корупцияяяя!

Отговори
4 0
Оня от горе

Оня от горе

30.11.2020 | 15:19

Гешев може и да си затваря очите, но аз гледам и всичко си записвам, нагли крадци и мошеници!

Отговори
4 0
Възмутен

Възмутен

30.11.2020 | 14:55

Това е нова схема. Ставаш инвеститор клас А или Б и ставаш безнаказан, правят ти частен път и заравят канал. Нали и други хора живеят в това село, да не е само Инвеститорът!

Отговори
5 0
Цалапичанка

Цалапичанка

30.11.2020 | 14:47

Не сме знаели за тази туристическа атракция, ама да ни бяха питали ... Не питат, ами само крадат

Отговори
4 0
Цанко Далаверата

Цанко Далаверата

30.11.2020 | 14:43

Само за далавера с напоителни канали не бях чел. Ако има, дайте я насам.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?