Следвайте ни

Кадиево скочи срещу площадка за строителни отпадъци на италианец

viber icon

Жители на Кадиево скочиха срещу инвестиционно намерение на фирма, която иска да изгради площадка за събиране и обработване на строителни и инертни материали в селото. Инициативен комитет вече събира подписи срещу намерението на фирмата и се е срещнала с представителя й италианец. Те са заявили пред него, че се опасяват от шум и прах, ако площадката заработи.

Опасенията на протестиращите са, че площадката е прекалено близо до населеното място. Тя е само на 500 метра от последните къщи, в близост има земеделски земи, които собствениците са засели и обработват и допускат, че може да съсипе земеделието заради евентуално замърсяване на района с прах. 

"Марица" потърси гледната точка и на инвеститора. От там категорично отхвърлиха опасенията на местните жители за шум и прах. Инвеститорът изпрати подробно обяснение какво предвижда дейността и как ще се преработват отпадъците и до администрацията на Община "Родопи".   

"С настоящото писмо искаме да внесем внесем яснота относно горното, а именно:

Целта на инвестиционното намерение е да се рециклират строителни отпадъци, като това по никакъв начин не кореспондира с каквото и да е изгаряне на отпадъци. Както забелязвате в нашето уведомление говорим само за строителен отпадък и инертни маси. Подчертаваме, че няма да се изгарят каквито и да е отпадъци. Технологията е за рециклиране (разбирайте производство на фракции) строителен отпадък и инертни маси, като камъни, скални м-ли и съхранение на земни маси (пръст за запръстяване, хумус-слой за подобряване почвено плодородие).

Разбираме чувствителността на населението, предвид и медийното отразяване на проблемите около вноса на отпадъци (производствени) в България, но първо технологията няма никаква връзка с изгаряне, термо-химично третиране или каквото и да е различно от заявените от нас дейности с отпадъци. Нека стане ясно, че няма да се извършва какъвто и да е внос на отпадъци. От всички видове отпадъци нашата технология е разчетена да третира само строителни, както се разбира от вече предоставената информация, надяваме се тук няма съмнение. Технологията не изисква работа и/или съхранение на химични вещества и смеси, както и такива с опасни свойства.

Относно образуваните отпадъци на площадката които се отделят от строителния поток, то нека изясним следното:

Когато се разрушават сгради и строителния отпадък се транспортира до площадката, неминуемо в него може да попаднат елементи от дограми, интериорно оборудване (дърво, пластмаса, стъкло, метал), изолационни материали (стиропор, фибран, хартия, полиетилен и др.), които технологията е предвидила да се отделят (разбирайте сортиране), като всички тези отделени материали ще се съхраняват отделно и е предвидено да се предават на оторизирани фирми, извън площадката за последващо екологосъобразно третиране. Отделените метали от строителните отпадъци също ще се отделят и предават като скрап на фирми със съответните разрешителни. Ние като инвеститори нямаме интерес към други отпадъци освен строителни и инертни маси, като разбирате дори имаме полза постъпващите отпадъци за третиране да са максимално чисти, без изброените горе примеси.

В доказателство, че предлагаме работещо екологосъобразно решение ви предоставяме допълнителна информация, относно редица реализирани проекти за рециклиране на строителни отпадъци  в България, както и добри европейски практики.

В контекста на добрите практики и доказателства за декларираните от нас намерения, сме отворени за комуникация и дори да осигурим последващ достъп до инвестиционния процес, понеже подхода ни е напълно открит и вие като местна администрация и населението да бъдете спокойни и уверени, че нищо друго освен заявеното не планираме да реализираме.

Реализацията на тази инвестиция, значително ще подобри положението с управлението на строителните отпадъци на територията на общината, като нашата визия е населението на  с. Кадиево, както и от другите населени места от общината да могат да предават строителни отпадъци практически почти безвъзмездно, а отпадъците генерирани от публични проекти на общината да се приемат при договорени преференциални условия. Площадката ще отговаря на всички изисквания за третиране на този вид отпадъци, като ще е добър пример за съответствие не само с екологичните стандарти, но и с измерим социален принос."

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

!!!

!!!

14.07.2020 | 15:02

Хората се притесняват че ще има шум и прах, а онзи обяснява че нямало да се гори нищо, само щели да се трошат строителни материали ... което е точно това от което се притесняват хората!

Отговори
1 1
Българан

Българан

14.07.2020 | 14:08

Що така бе Миме? Че трябва да има такива площадки, трябва!!! Ма що все искат да ги правят до населени места бе?!? Толко пущинаци е БГ има на къндаър мъндър дивия?!?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?